hren

STUDENTI IZ BERLINA I SPLITA NA ZAJEDNIČKOM ZADATKU
Projekt gospodarskog i turističkog razvoja područja nekadašnje tvornice Jugovinil u Kaštel Sućurcu, najveći je najavljeni projekt na ovim prostorima, a za njegovu realizaciju, osim financijskih sredstava, planova i ideja, bit će potrebne i određene izmjene Generalnog urbanističkog plana Kaštela. U tu svrhu Marina Kaštela, kao jedan od vlasnika tog prostora, organizirala je urbanističko-arhitektonsku radionicu upravo s temom ex Jugovinila.

- Na radionici sudjeluju studenti arhitekture iz Splita i Berlina sa svojim mentorima, a tema im je području gdje je dugo vremena  funkcionirao jedan industrijski kompleks.  Taj kompleks godinama je napušten u toj funkciji i priprema se jedan projekt urbane regeneracije kojim se taj prostor treba privesti novim namjenama. Slični brojni projekti rade se u svijetu, pri čemu se na različitim napuštenim industrijskim, vojnim, prometnim  i sličnim prostorima , rade izmjene i prenamjene u skladu s modernim potrebama. Ideja ove radionice je da, između ostalog, i kroz rad studenata  koji su se našli zajedno na sličnom zadatku, rezultat tog rada donese nove mogućnosti i potencijale tog prostora – kazao je jedan od sudionika radionice, Gojko Berlengi, urbanist i prostorni planer iz tvrtke GIS plan, koja radi na izmjenama GUP-u Kaštela

Berlinski studenti na radionicu su stigli iz berlinskog Univerziteta za umjetnost pod mentorstvom profesora Floriana Riglera, dok hrvatske buduće arhitekte predstavljaju studenti s Fakulteta za građevinarstvo, arhitekturu i geodeziju iz Splita s mentorom profesorom Antom Kuzmanićem.
Fokus berlinskih studenata je na arhitekturi i dizajnu,  a posebno su zainteresirani za dizajn nekadašnje hale za elektrolizu , koja je od strane stručnjaka procijenjena kao vrijedan primjer industrijske arhitekture, te se razmišlja kako u okviru tog volumena i nekih osnovnih strukturnih građevinskih elemenata stvoriti neke nove funkcije.  Splitski studenti imaju zadatak planiranja cijele zone hale, njene funkcije i sadržaja.

- Ovu radionicu bi nazvao početkom javne rasprave o jednom velikom projektu i postupku prenamjene prostora bivše tvornice Jugovinil. Počeli smo od početka, uključili struku, a potom slijedi daljnji postupak vezan za izmjene GUP-a, za koje se nadamo da će biti usvojene u ožujku.  Znamo što bi se tamo moglo ostvariti, imamo puno lijepih želja i planova za to područje, no treba biti realan što se može ostvariti na tom području, a naše želje te mogućnosti i želje lokalne zajednice trebamo usuglasiti. Kako su stručnjaci kazali,  možemo zaključiti da se radi se jednoj urbanoj regeneraciji područja bivše tvornice Jugovinil – komentirao je vlasnik Marine Kaštela, Josip Berket, koji je zajedno sa sudionicima radionice posjetio i razgledao područje nekadašnjeg tvorničkog diva.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij