hren

SEZONA I SURADNJA
Branje mandarina, grožđa i maslina u posljednjim su godinama, za dio turista, postali prava atrakcija i razlog dolaska U Dalmaciju i izvan ljetne sezone. Turisti sudjeluju u ovim aktivnostima na područjima od Zadra do Dubrovnika, a ovih dana grupa gostiju iz Latvije uživala je u branju maslina u Kaštel Lukšiću.

- Dugo vremena sam razmišljao kako da produžim sezonu pa smo tako organizirali branje mandarina u neretvanskom kraju te branje maslina na području srednje Dalmacije. Ta ideja je privaćena od agencija u pojedinim sjevernim državama i krenulo je veoma dobro i gosti su veoma zadovoljni.  Da je gostima to zanimljivo, govori i podatak da smo lano imali dvije grupe turista koji su sudjelovali u poslovima branja, a ove ih godine imamo čak 22 grupe. Važno je da nađemo vlasnike maslina koji žele s nama surađivati, rezultat je za sve zadovoljavajući, ne trebaju plaćati radnu snagu, mi kao agencija organiziramo obroke tako maslinari nemaju ni taj trošak, ako ne žele...

Sve u svemu korist i zadovoljstvo za sve sudionike. Inače našu ponudu smo predstavili na turističkom sajmu u Rigi i možemo konstatirati da su turisti s Baltika poprilično zainteresirani za ovo područje  – rekli su nam Nedo Sučić iz agencije ABA tuors iz Splita i njegova suradnica Iveta Lezdina koji su grupu turista iz Latvije ovog dana doveli u maslinik Dalibora Bućana u Lukšiću.

- Maslinik u sklopu mog OPG-a, broji oko 160 maslina, dio je starih stabala, a dio novih, različitih sorti, od oblica do talijanskih sorti. Masline su ove godine dobro rodile i ima puno posla, posebno jer se masline u ulje prerađuju odmah po berbi. Inače za berbu angažiram radnike pa je tako i ove godine, ali evo, na obostrano zadovoljstvo, danas su nam u berbi pomogli i turisti pa će nam sve ići ponešto bolje i masline će odmah na preradu – kazao je Bućan, čije je ulje u posljednjim godina s pravom dobilo zlatnu plaketu za kvalitetu ulja.

Da im je branje maslina pravo uživanje i jedno zanimljivo iskustvo potvrdili su nam i neki od gostiju.

- Po prvi put smo u Hrvatskoj i po prvi put beremo masline. Oduševljeni smo svime što smo vidjeli, a to su Okrug, Seget, Kaštela, idemo na Plitvička jezera...  Ovo putovanje traje tek sedam dana i tijekom  ovih dana očarani smo prirodom, ljudima i sunčanim vremenom – kazale su bankovna službenica Linda i nastavnica Santa iz okolice Rige, najavljujući ponovni dolazak u Dalmaciju.

Iz Rige je stigla i Dajna, po zanimanju profesionalni vodič, koja je na ovom području bila, kako kaže, već nekoliko stotina puta, čime pokazuje svoju sklonost ka Dalmaciji.

- Dosta sam bila u Dalmaciji, a danas berem masline po treći put, jer sam ih do sada dva puta brala u maslinicima u Vrsinama. Branje maslina predstavlja mi uživanje i opuštanje. Moram reći da sam nakon sudjelovanja u branju, maslinovo ulje počela gledati nekim drugim očima, nije mi to samo nešto što mi se nađe na stolu, već sada znam cijeniti svaku kapljicu koju nam masline daju – s osmijehom je konstatirala Dajna.

Osim koristi za turiste i vlasnike maslinika, ovakve organizirane ture donose i pozitivan pomak u razvoju suradnje Hrvatske i Baltičkih zemalja, ustvrdila je Ivna Bućan, koja je također dan provela u ovom masliniku.

- Ne mogu da se ovom prilikom ne prisjetim inicijative i nastojanja naše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o suradnju država s područja tri mora, Baltičkog, Crnog i jadranskog. Veseli me što se ta suradnja započela razvijati u ovom plodnom kaštelanskom polju, a posebno što je u pitanju maslina, simbol mira koji nam je svima neophodan – zaključila je Ivna Bućan.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij