Sve je izglednije da će u ponedjeljak nastupiti jača promjena vremena s kišom i višednevnim jugom!
Ulaskom u studeni ušli smo u posljednji od tri mjeseca klimatološke jeseni.

Studeni je, kako smo već pisali, počeo hladnim jutrom i mjestimičnim mrazom u Dalmatinskoj zagori. Blizu jutarnjeg mraza bilo je i na nekim obalnim lokacijama. Obilje sunca i izostanak vjetra donijeli su posvuda ugodne dnevne temperature zraka, pa su najviše vrijednosti diljem Dalmacije bile ujednačene; od 16 do 19 Celzijevih stupnjeva.

Sljedećih dana jutra će biti manje hladna, mraz je još moguć u četvrtak ujutro. Prve kišne kapi neki će dočekati u petak, no to nije razlog za “uzbunu” jer će vikend proteći u znaku relativno toplog, suhog i pretežno sunčanog vremena.

Sve je izglednije da će u ponedjeljak nastupiti jača promjena vremena s kišom i višednevnim jugom!

U četvrtak će biti pretežno sunčano. Krajem dana na sjevernu Dalmacije postupan porast naoblake. Bit će tiho, a u drugom dijelu dana na moru će zapuhati slabo jugo. Jutro će biti hladno. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori od -1 do 4°C, uz obalu i na otocima od 6 do 12°C. Najviše dnevne temperature većinom od 16 do 20°C.

Petak donosi znatno više oblaka u odnosu na prethodne dane. Bit će umjereno do znatno oblačno. Mjestimice će biti kiše, u većini predjela slabe, a ponegdje će i sasvim izostati. Prema kraju dana, osobito navečer, postupno razvedravanje. Ujutro će puhati slabo jugo, na moru ponegdje i umjereno. Navečer će zapuhati slaba bura. Jutarnje temperature zraka u porastu, osobito u Zagori. Najviše dnevne temperature većinom od 12 do 17°C.

Subota će biti pretežno sunčana. Bit će tiho ili uz slab dnevni vjetar. Jutarnje temperature ponovno u laganom padu, a danju će biti natprosječno toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 17 do 21°C.

Stabilno će biti i tijekom djelomično sunčane, ali suhe nedjelje. Navečer na sjeveru Dalmacije naoblačenje sa zapada. Zapuhat će prvo umjereno, a u drugom dijelu dana i jako jugo koje će prema večeri na moru imati olujne udare. Jutro toplije, a najviše dnevne temperature bez veće promjene u odnosu na subotu.

Ciklona iznad sjeverne Italije donosi nam promjenu vremena u ponedjeljak. Posvuda će prevladavati oblačno i povremeno će padati kiše. Lokalno su mogući obilniji pljuskovi. Puhat će jako jugo, na moru ponegdje i olujno s mogućim udarima do 100 km/h. Značajno će se povećati valovitost mora, stoga su mogući problemi u prometu morem. Jutarnje temperature zraka u osjetnom porastu, a najviše dnevne u padu i bit će većinom od 13°C ponegdje u Zagori do 18°C na otocima.


Očekivana brizna i smjer vjetra u ponedjeljak ujutro

Vrlo slično i još malo hladnije bit će i u utorak.

Aktualni prognostički materijali još nisu usuglašeni za razdoblje od srijede. Primjerice, europski model ECMWF sve do kraja sljedećeg tjedna predviđa nestabilno uz čestu kišu i postupno hladnije vrijeme.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI: