KANALIZACIJA KAO NEDOSANJAN SAN
Tako blizu, a tako daleko... Za većinu Kaštelana, nažalost, to još uvijek vrijedi kada je o kanalizacijskom sustavu (a za neka područja iznad magistrale, iako smo „debelo“ u 21. stoljeću i o vodoopskrbnom) riječ.

Jer premda već godinama kroz cijenu vode izdvajamo sredstva za izgradnju kanalizacijskog i vodoopskrbnog sustava, Eko projekt u svom punom „profilu“ kako je zamišljen nikako da zaživi, točnije da dođe do svih domova Kaštelana.

Oni koji su imali više sreće pa im se kuće nalaze u ulicama kojima su prošli glavni cjevovodi, spajanjem na kanalizacijski sustav (premda i on ima „dječjih bolesti“), skinuli su veliku brigu s glave, a i financijski si daleko olakšali, barem dugoročno gledano.

Svi oni koji se nisu našli na trasi nekog od glavnih cjevovoda, i dalje su tako osuđeni svakih mjesec ili dva, a oni koji imaju stanove u nekoj od brojnih novosagrađenih zgrada i češće, plaćati nekom od koncesionara usluge pražnjenja septičkih jama.

Osim što je riječ o popriličnom trošku, ako se zna da se cijene cisterne, ovisno o zapremnini, kreću od 300 do 450 kuna, kada vas koncesionar kojem godinama plaćate te iste usluge najmanje četiri puta godišnje, ostavi na cjedilu, onda se tek nađete u pravom problemu. Posebice ako vam se „posreći“ da je pri tome riječ o vikendu.

A upravo to nezaboravno „iskustvo“ imala je (ne)prilike iskusiti jedna kaštelanska obitelj koju je koncesionar, koji je za njih te usluge radio dvadesetak godina, unatoč pravovremenom pozivu i dogovoru kako će doći tijekom subotnjeg jutra, s obzirom da će zbog radova (kojih u gradu ne manjka) tijekom ponedjeljka ulica u kojoj stanuju biti zatvorena za promet, dok je utorak predaleko, ipak ostavio na cjedilu.

Kako je dan odmicao, a vozač nije dolazio, ponovno su zvali koncesionara kako bi provjerili  za koliko ga mogu očekivati,  jer su u međuvremenu otkrili kako  se septička jama napunila toliko da neće izdržati ni do ponedjeljka, a kamo li do utorka. No, već dobro poznat glas s druge strane, unatoč pojašnjenju kako  im „stvarno gori“, samo je hladno odgovorio da ipak neće stići  jer im je jedna cisterna ostala u kvaru  te da pokušaju nazvati nekog drugog. 

Radnim danom to možda i ne bi bio veći problem, ali u subotnje predvečerje, našli su se na tisuću muka. Nije im preostalo ništa drugo nego li redom krenuti s pozivanjem brojeva svih koncesionara koji rade na području Kaštela, ali svi su ih redom, uz nezaobilazno pitanje tko im  inače obavlja te usluge, bez puno premišljanja odbili. Jednima su svi kamioni na terenu i neće stići vratiti se do zatvaranja pročišćivaća, drugima su bili na području Omiša i također predaleko da bi stigli... i tako redom, ipak svi oni upućivali su ih upravo na „njihovog“  koncesionara jer je dežuran vikendima za hitne slučajeve.

Stoga su ponovno okrenuli i njegov broj s nadom kako će ipak razumjeti u kakvom problemu su se našli, s obzirom da se sadržaj jame već počeo prelijevati vani,  ali i objašnjenjem kojeg su dobili od njegovih kolega da je baš on dežuran, ali uzalud. Jedino što su od njega uspjeli dobiti, međutim, bio je samo još jedan broj kolege na kojeg ih je uputio. Srećom, jer on je ipak shvatio ozbiljnost situacije i pristao doći, iako je bila već gotovo večer.

Kome se građani mogu obratiti u ovakvim kriznim situacijama i postoji li dežurni koncesionar vikendima, kao što je prije nekoliko godina, kada se još jedna kaštelanska obitelj našla u sličnoj situaciji najavljivao bivši gradonačelnik, pokušali smo doznati i u Gradu.

Rečeno nam je kako subotom rade svi, a u ljetnom periodu, točnije od 15. lipnja do 15. rujna koncesionari prazne septičke jame po potrebi i nedjeljom, dok u ostalom dijelu godine to nisu u mogućnosti  jer ne radi pročistač otpadnih voda, pa nemaju gdje sa „sadržajem“ kojeg isprazne. Ipak, u hitnim slučajevima mogu se obratiti Vodovodu i kanalizaciji, u kojem postoji služba za takve krizne situacije. Gdje onda oni prazne ispumpani sadržaj septičkih jama ako pročišćivač ne radi, nisu nam pojasnili.

U svakom slučaju, ukoliko se nađete u ovakvoj situaciji, budite pripravni da vas očekuje igra živaca i nadajte se kako ćete ipak imati sreće i naletjeti na nekog tko će razumjeti u kakvom ste se s(r)tanju našli i biti voljan pružiti vam svoje usluge bez obzira na doba....


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij