MOŽE LI SE NAPOKON KORAK NAPRIJED
Kako to izgleda kada dio hominida, zbog greške u evolucijskom procesu nisu nikada postali homosapiensi te kako to izgleda kada živite na prostoru gdje pojedinci sebe smatraju potomcima i nasljednicima svemoćnog boga Sunca, pokazuje i posljednji primjer iz Kaštel Lukšića. Naravno, opetovano je riječ o odlaganju otpada iz kućanstava, kontejnerima i neredu na ulici.

Na Cesti dr. Franje Tuđmana, desetak metara od raskrižja ove ulice i ulice Put Sv. Lovre, godinama su bili postavljeni kontejneri za komunalni otpad. Kada se taj dio prometnice uređivao, kontejneri  su izmješteni 50-ak metara zapadnije, a nakon završetka radova ostavljeni su na novoj lokaciji. Na staro mjesto nisu vraćeni, jer je tu nogostup izgrađen nešto uži pa bi kontejneri ometali nesmetan prolaz pješacima.

No prije nekoliko dana nekolicina građana obratila nam se s informacijom da kontejnera, a bilo ih je četiri, nema više ni na novoj lokaciji, na nogostupu uz zemljište gdje je nekada postojala stara Rodinova kuća.
Tu smo informaciju  otišli provjeriti i ustvrdili da je točna, kontejnera nije bilo, ali je zato tu  bila određena količina odbačenih vreća punih smeća, koje su očito ostavili građani koji su tu do „jučer“ bacali iste u kontejnere.
Da su ti isti građani pogledali nešto dalje, uočili bi da se još 50-ak metara na zapad, nalaze kontejneri u koji mogu odložiti kućanski otpad, brojno uvećani u odnosu na ranije, iz čega se da zaključiti da je dio „nestalih“ kontejnera, završio na toj drugoj lokaciji.

Zašto su kontejneri maknuti i zbog čega je time smanjen broj kontejnera na širem području, pitali smo predsjednika Mjesnog odbora Patrika Grgurića, kojeg je informacija o uklonjenim kontejnerima iznenadila te nam je obećao odgovor čim kontaktira nadležne u Gradu.
Nakon toga izvijestio nas je da je dobio informaciju kako su kontejneri uklonjeni jer je vlasnik obližnjeg zemljišta, a ujedno i službeni vlasnik čestice na kojoj je nogostup, zatražio uklanjanje.

- Na žalost, ovo je ogledalo i nekulture i neuređenih odnosa. Mi u Mjesnom odboru već duže vremena tražimo da se donose odluka prema kojoj će se utvrditi točne lokacije za kontejnere i kojih će se svi pridržavati te tražimo da se urede prostori za kontejnere. Često smo svjedoci, nevezano za ovaj slučaj,  da svatko miče kontejnere kako kome odgovara, znaju biti na jednom mjestu, onaj kome smetaju odguraju ih desetke metara dalje pa ih nadležni vraćaju i tako u krug. Mislimo da bi se odgovarajućom odlukom taj problem mogao jednom zauvijek riješiti – komentirao je ovom prilikom Grgurić.

Uklanjanje kontejnera, o kojima pišemo u ovom tekstu, proveli su nadležni u Gradu, a njihova odluka donijela je i probleme djelatnicima Čistoće, od kojih smo čuli da su bili iznenađeni što kontejnera nema, a sve to stvorilo im je i dodatni posao ubacivanja vreća pojedinačno u kamion.
Kako njihov posao nije ubacivanje pojedinačnih vreća za smeće u vozilo, ne treba nas čuditi ako to jednog jutra preskoče učiniti, u nekoliko dana na toj lokaciji, uz glavnu cestu, bit će pravi mali deponij.

Odgovor koji su nadležni dali predsjedniku Mjesnog odbora  otvorio je cijeli niz drugih pitanja, od toga zašto bi vlasnik pustog zemljišta koji živi u Splitu ili tri vlasnika „čak“ 82 metra četvorna zemljišta u susjedstvu stvarno zatražili uklanjanje, do toga zašto se na takav način nije udovoljilo zahtjevima i molbama drugih građana, na čijim su i uz čija zemljišta postavljeni kontejneri, a takvih je bilo.

Zašto se nije izašlo u susret pojedinim vlasnicima ugostiteljskih objekata koji su molili da im se smeće pomakne nešto dalje od štekata, zašto Grad, u skladu sa zakonskim propisima odavno nije proveo izvlaštenja puteva, nogostupa i slično koji su na papirima u privatnom vlasništvu, a u stvarnosti javno dobro, zašto.... zašto... zašto...
Puno je tih zašto, a za poneko od njih i mi imamo odgovore, poput nebrige, nemara, nedostatka sredstava, ili poput kuća i zemljišta običnih smrtnika u odnosu na kuće i zemljišta stranačkih dužnosnika.

Sjeća li se možda netko kako su naši stari govorili za komuniste: On je komu ništa – komu sve. Očito je da se malo toga promijenilo.

NAPOMENA: Fotografije su nastale tijekom dva jutra, tek dva sata nakon što su djelatnici Čistoće vreće uklonili s tog područja.


KOMENTARI: