REKAPITULACIJA ISPITIVANJA KAKVOĆE MORA
Bura i kiša prethodnih dana potjerali su zadnje kupače, koji su iskoristili i početak listopada za kupanje na nekoj od kaštelanski plaža, koje su tijekom ljeta bile dupkom pune. A Kaštelani i gosti ovog su se ljeta kupali uglavnom u čistom moru, no što su točno pokazala ispitivanja kakvoće mora, koja je tijekom sezone obavljao Nastavni  zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, donosimo u kratkom pregledu.

Uzorkovanja i ispitivanja kakvoće mora u Kaštelima su se odradila deset puta, od kraja svibnja do kraja rujna. Uzorkovanje se vršilo na 11 službenih plaža, Gojači u Sućurcu, Kampu i Torcu u Gomilici, Baletnoj školi u Kambelovcu, Puntici ili Poštanskom, Šulavom i Miljenku i Dobrili u Lukšiću, Palace i Đardin u Starom te Gabine i Resnik u Štafiliću.
Kakvoća mora, prema posebnoj Uredbi, ocjenjivala se izvrsnom, dobrom, zadovoljavajućom i nezadovoljavajućom.

Najbolja kakvoća mora, kad su svi uzorci dobili ocjenu izvrsno, bila je pri ispitivanjima polovinom lipnja i polovinom srpnja. Najlošija kvaliteta mora bila je pri ispitivanu početkom rujna, za vrijeme kišovitog vremena.
Ove godine niti jedan uzorak uzet s kaštelanskih plaža, u bilo kojem razdoblju,  nije ponio oznaku nezadovoljavajuće.

Prema ispitivanjima, najčistije more ovog je ljeta bilo na plažama Resnik i Puntica, gdje je more tijekom više od četiri sezonska mjeseca bilo izvrsne kakvoće.
Nešto lošiji rezultat bio je na plaži nekadašnjeg hotela Palace gdje je more devet puta bilo izvrsno, a jednom, sredinom rujna, dobro. Na plažama Baletna i Gabine  more je također devet puta bilo izvrsno, a sredinom rujna dobilo je ocjenu zadovoljavajuće.

Na sredini ljestvice po kvaliteti mora ovog su se ljeta smjestile plaže Šulavi, Miljenko i Dobrila te Đardin, a najlošija kvaliteta mora bila je na tri najistočnije kaštelanske plaže.
Plaža Kamp sedam je puta dobila ocjenu izvrsno, jednom dobro i dva puta zadovoljavajuće, na plaži Torac odnos ocjena bio je šest puta izvrsno, dva puta dobro i dva puta zadovoljavajuće, a na plaži Gojača, čiji su rezultati bili bolji nego u godinama ranije, more je šest puta ocjenjeno izvrsnim i četiri puta zadovoljavajućim.

Na cijelom Jadranu u navedenom razdoblju obavljeno je više od 9 tisuća uzorkovanja, a problema je bilo u rijetkim slučajevima, s kratkotrajnim onečišćenjima pa je more tijekom svi tih uzorkovanja  na deset lokacija bilo kratkotrajno nezadovoljavajuće za kupanje. Dvije lokacije bile su u Zadarskoj županiji, sedam uzoraka bilo je nezadovoljavajuće u primorsko-goranskoj županiji, dok je u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježen jedan nezadovoljavajući uzorak i to početkom kolovoza na plaži u općini Gradac.


KOMENTARI: