TRADICIONALNA BERBA U ŠTAFILIĆU
Početak sezone branja maslina u Kaštelima, već prema višegodišnjoj praksi, započinje berbom stare masline, koju su i ove godine organizirali društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći“ i udruga maslinara „Mastrinka“.

Lijep i sunčan dan na berbu stare ljepotice doveo je mališane iz obližnjih vrtića, članove Bijaća i Mastrinke, djelatnike Vlastitog pogona, vatrogasce, učenike škole Braća Radić, dogradonačelnika Grgicu Benutića i druge.

- Maslina je u jako dobrom stanju, a suša koja je vladala nije pogodovala razvoju neke bolesti i štetnika. Mogli bi zaključiti da je ova godina za staru maslinu bila jako dobra, ona ima jako i veliko korijenje te je unatoč suši crpila vodu iz nekih dubljih slojeva, tako da na njoj nema nikakvih posljedica suše.  Stablo je izuzetno rodno, a sami plod potpuno zdrav - kazala je o stanju stare masline Tatjana Klepo iz udruge Mastrinka i Instituta za jadranske kulture.

Kao i u godinama ranije od plodova stare masline napravit će se ulje te će postati jedan od kaštelanskih suvenira.

- Procjena je stručnjaka da ovogodišnji rod iznosi od 200 do 250 kg masline, a što nas raduje, kvaliteta maslina je dobra pa bi mogli dobiti između 30 i 40 litara ulja.  Već prema tradiciji, masline će se preraditi nekoliko sati nakon berbe, a ulje će se pakirati u male balzamarije koji će se kao suveniri naći čak i u uredu predsjednice države – kazao je prvi potpredsjednik Bijaća, Mili Bratinčević.

Suša nije donijela probleme staroj maslini, a ako je suditi po prvim ovogodišnjim uljima, nema problema ni u maslinicima diljem Dalmacije, a ovo će biti jedna prosječna maslinarska godina.

- Godina nije dobro počela, no na kraju možemo biti zadovoljni, posebno u odnosu na onu čemu smo se nadali, jer je zima bila oštra, suša je rano počela, no od loših rezultata „spasila“ nas je kiša početkom rujna. Rezultati prvih uzoraka koje imamo s Brača pokazuju randmane između 11 i 13 posto, što je dobro za početak berbe. Što se tiče količina, sve govori da se radi o jednoj prosječnoj, solidnoj godini – komentirao je prve ovogodišnje urode maslina na području srednje Dalmacije, pomoćnik ravnatelja Instituta za jadranske kulture, Slavko Perica.

Ovogodišnja berba stare masline posebno je posvećena  dr.sc.  Mirku Gugiću, prijatelju stare masline i velikom zaljubljeniku u masline i maslinovo ulje, koji je preminuo dan ranije.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI: