TJEDNA PROGNOZA
Veći dio tjedna bit će sunčan natprosječno topao, a prema kraju tjedna očekuje nas promjena

Točno smo na polovini listopada, a vremenske prilike diljem Jadrana više podsjećaju na kraj ljeta nego na sredinu klimatološke jeseni. Stacionarna anticiklona već danima podržava stabilno vrijeme u Dalmaciji uz sve više temperature zraka. Vrhunac zatopljenja mogli smo osjetiti osobito tijekom nedjelje, kada je dio Dalmatinske zagore u najtoplijem dijelu dana imao vrlo toplih 28°C. Tako je na DHMZ postaji Knin najviša dnevna temperatura zraka iznosila 28,1°C.

Da Knin nije bio iznimka pokazuju podaci mreže automatskih meteo postaja Pljusak.com: U Sinju, Otoku, Bisku i Muću također je izmjereno 28°C, a u Hrvaca čak 29°C. Tako je nedostajao samo stupanj da se u Hrvacama zabilježi vruć dan.

Da se ipak nalazimo u jeseni svjedoče jutarnje temperature. Primjerice, u nedjelju ujutro u Sinju ujutro izmjerena su samo 2 Celzijeva stupnja, a u Hrvacama 3. To znači da je dnevna amplituda iznosila čak 26 Celzijevih stupnjeva!

Uz obalu i na otocima bilo je nešto svježije danju nego u Zagori, zbog utjecaja mora. Tako su najviše dnevne temperature bile većinom od 22 do 25°C, a površinske temperature mora od 19 do 22°C.

Dok je veći dio Zagore i obale uživao na suncu, otvoreno more bilo je prekriveno niskim oblacima i maglom, a promjenjive naoblake bilo je i na nekim vanjskim otocima.

S obzirom na temperature mora i zraka, plaže su u dane vikenda diljem Dalmacije bile “pristojno” popunjene.

Sljedećih dana bablje ljeto se nastavlja! Od ponedjeljka do kraja četvrtka prevladat će sunčano i bit će suho. Osobito je ujutro ponegdje moguća magla, ne samo u kotlinama Zagore već i na moru, više prema otvorenom dijelu. Bit će tiho ili uz slab dnevni vjetar. Minimalne jutarnje temperature zraka od 3°C ponegdje u Zagori do 17°C uz obalu. Najviše dnevne temperature većinom od 22 do 27°C.

Razdoblje stabilnog vremena moglo bi završiti u petak kada će zapuhati umjereno do jako jugo uz postupno naoblačenje tijekom dana. Frontalni poremećaj sa zapada donijet će djelomičnu promjenu vremena, pa će povremeno biti kiše, ponegdje i pljuskova. Jutarnje temperature bit će u porastu, osobito u Zagori, a najviše dnevne posvuda 3 do 6 stupnjeva niže u odnosu na prethodne dane.

Subota donosi povratak sunca, a novo pogoršanje vremena moguće je u nedjelju. Krajem nedjelje moguća ja tramontana i postupan pad temperature zraka.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI: