hren
 

JESEN U KAŠTELIMA
Unatoč ljetnim temperaturama, brce u Kaštel Kambelovcu u subotu je bilo prepuno jeseni, u bojama, mirisima i okusima manifestacije „Jesen u Kaštelima“, koju je organizirala Turistička zajednica Kaštela u suradnji s Gradom, kaštelanskim udrugama i ustanovama.

„Jesen u Kaštelima“ ujedno je objedinila obilježavanje Svjetskog dana hrane te Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Ova manifestacija na brce je donijela cijeli niz dogđanja, kojima je ovogodišnji naglasak bio na vinima, posebno crljenku kaštelanskom.
Tako se održao sajam plodova zemlje na kojem su kruh i druge proizvode od brašna, kao i niz različitih domaćih prozvoda, prezentirale škole i vrtići s područja grada te gradske udruge, zainteresirani su imali priliku vidjeti izložbu suvenira nastalih od drva stare masline, izložbu slika slikanih vinom, autora Draženka Pačalata te izložbu vina kaštelanskih vinara, na kojoj su se predstavili Jakov Bedalov, Vlade Perišin, Ivan Kovač, Neven Vuina, Ivica Kuzmanić, Ivica Milan, Tonči Kovač, Marin Milan, Ivica Radunić i Poloprivredna zadrga Kaštelacoop.

- Ovo je prvi put da na jednom mjestu imamo sva vina kaštelanskih vinara, čak 27, koji imaju markicu za stavljanje vina u promet. I to je jedno posebno kaštelansko bogatstvo – kazala je jedna od suorganizatorica događanja, Željka Perdić, koja je tijekom cijelog dana vodila i program na brcu.

Posjetitelji manifestacije imali su i priliku kušati kaštelanska vina, ali i sve ponuđene plodove i proizvode na štandovima, od slatkih fritula i hroštula, tradicijskih kolača i slanih pita do vrgoračkog pršuta, domaćih ajvara i mirisnih rakijica.
Posebno su bili zadovoljni oni koji su kušali vinski gulaš, koji su im za ovu prigodu pripremili učenici Ugostiteljske škole iz Trogira, pod mentorstvom Nikice Ševe.

- Kako je glavna tema ovogodišnje manifestacije vino, odlučili smo se kuhati vinski gulaš, koji nije specifičan za ovaj kraj. No, mi smo mu ipak dali i nešto domaće, a to je kaštelansko vino, koje je se odlično spojilo s cijelim jelom – kazao je profesor i kuhar Nikica Ševo.

Nakon što je većina proizvoda sa štandova podijeljena ili prodana, uslijedila je kraća stanka u događanjima, no sve je nastavljeno kada su na brce pristigli Ante Vuletin i Živko Kapov sa svojim konjima i kočijama, što je bila prilika mnogim malim i velikim posjetiteljima da se na poseban način provezu kaštelanskom rivom.
I dok su se oni vozili u kočijama, ostale su, uz ojkavicu, zabavili Prijatelji ojkavice, kao i mladi Karla i Roko Rogošić, koji su u pratnji svog oca Olivera, svima pokazali kako djeca njeguju tradicijsku baštinu.

Poslijepodnevni sati tako su u nastavku prošli u degustaciji vina i punim tanjurima fažola kojeg su pripremili članovi kaštelanske Hvidre te uz nastup KUD-a Ante Zaninović, vokalne skupine Kaštelanke, klape Šinjorine i drugih, a svakako treba spomenuti da je ovog dana Kaštelanima i gostima, pjevao i Nedo Kovačev, glumili  mladi glumci udruge Karol Woytila te plesali mladi plesači.

Svi posjetitelji imali su mogućnost i donirati određena financijska sredstva, s ciljem da korisnici prihvatilišta u Kaštel Gomilici u budućnosti dobiju novi televizor.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij