hren
 

ĐIR NAJZAPADNIJIM DIJELOM KAŠTELANSKE OBALE
Najzapadniji dio kaštelanske obale, onaj od Starog Resnika do Divulja, mogao bi biti pravi raj za turiste i kupače. Kažem mogao bi, jer je danas daleko od toga, dijelovi šljunčano-pješčanih plaža su uzurpirani, dio neodržavan i pun smeća, dio nagrđen modernim  adrenalskim projektom, a dio neprohodan.

Na dijelu tog područja, na povišenim zemljišnim platoima uz more, nalaze se stambeni objekti, čiji su vlasnici, vjerojatno bez odgovarajućih dozvola, izgradili kamene, drvene ili betonske stepenice za lakši i brži prilaz moru, a u jednoj od uvalica vidljiva je i očigledna uzurpacija pomorskog dobra, gdje su vlasnici objekata, upravo na državnom i županijskom posjedu uredili „okućnice“. Naravno, i osigurali mjesta za svoje brodice.
Ti slučajevi nisu od jučer, već je vjerojatna uzurpacija prisutna godinama, no pitanje je je li došlo vrijeme da se nadležni time pozabave.

Poseban problem je i  izgled konstrukcije za wakeboard, koja je tu izgrađena uz potrebne dozvole, no prema iskustvima od ovog ljeta, pola predivne plaže oduzela je kupačima. O izgledu, ruzinavim dijelovima konstrukcije, suvišno je trošiti riječi, ali se može zaključiti - šaka u oko svakom promatraču.

Stanovnici Divulja često se žale i na postojanje starog broda na tamošnjem mulu, oko kojeg se nakuplja otpad, tu pristaju i drugi ribarski brodovi  koji, kažu svjedoci, ostavljaju svoj otpad i mreže koje smrde....

Problema  je na ovom području puno, a nadležni rade malo. Inače, iako je ljeti na ovim prostorima značajan broj kupača, tu se ne vrše ispitivanja kakvoće mora pa i ta činjenica govori kako je to područje očito zaboravljeno od strane onih koji bi o njemu trebali skrbiti.


KOMENTARI: