TOPLO I SUNČANO VRIJEME MAMI NA KUPANJE I IZLETE U PRIRODU
Ima nekoliko objašnjenja odakle potječe naziv bablje ljeto. Ipak se kao najčešće uzima češki izraz 'babi leti' koji u češkom jeziku označava niti paučine koje lebde zrakom u lijepim jesenskim danima. Te paučine nema u proljeće i tijekom ljeta, nego samo ujesen. Čehe je ta paučina podsjećala na sijedu kosu njihovih baka pa su ovaj period nazvali babljim ljetom.

Zakašnjelo bablje ljeto koje je rujan zamijenilo listopadom donosi nam duži period stabilnog vremena. Na Jadranu je pretežno sunčano. U unutrašnjosti barem djelomice sunčano, ujutro u nizinama i kotlinama s mjestimičnom maglom, ponegdje i dugotrajnijom. Vjetar na kopnu slab, na moru danju do umjeren sjeverozapadni. Temperatura zraka, kako nagoviještaju dugoročne prognoze, ne bi se trebala mijenjati sve do početka studenog, što znači da najviša dnevna temperatura uz more ne bi trebala padati ispod 20 stupnjeva koliko iznosi i temperatura mora.

Vikend na plaži ili u prirodi jedna je od blagodati koju nam pruža naš geografski položaj i prava bi šteta bila ne iskoristiti ga.


KOMENTARI: