BROJ TURISTA OD LANI PORASTAO ZA 40 POSTO
Broj ostvarenih noćenja u prvih devet mjeseci ove godine, na području Kaštela za 37 posto je veći nego u istom razdoblju prošle godine, a broj dolazaka bilježi rast od čak 40 posto, čulo se danas na konferenciji za medije, koju su zbog odličnih turističkih rezultata organizirali kaštelanska Turistička zajednica i Grad Kaštela.

- Ono što je važno napomenuti na samom početku je činjenica da smo skoro dostigli broj od pola milijuna noćenja, a na kraju godine, kad bude poznata i statistika noćenja iz nautičkog turizma, taj će broj biti i znatno veći. Naravno, izuzetno sam zadovoljan i ponosan na ostvarene brojke i rezultate te zahvaljujem se prvenstveno našim malim iznajmljivačima, vlasnicima pansiona, hotela i drugima, koji na svojim leđima nose najveći teret.
Mi, kao Grad i dalje ćemo razvijati turističku infrastrukturu, krenuli smo u projekt izgradnje obale u Donjim Kaštelima i radit ćemo na razvijanju turističkih sadržaja – kazao je u uvodu gradonačelnik Kaštela, Denis Ivanović.

- Iza nas je izvanredna turistička sezona, iako bi ja naglasila, da ustvari sezona u Kaštelima još traje. U prvih devet mjeseci u Kaštelima je ostvareno ukupno 499 000 noćenja, od čega je 481 000 u kategoriziranom smještaju. Do kraja godine mi ćemo prijeći tu famoznu granicu od pola milijuna noćenja, što su rekordni rezultati, bolji i od uspješnih godina prije rata. Najbolja godina do sada, 1987. godina, nije premašila pola milijuna noćenja pa s pravom govorimo o rekordnoj godini.
Treba naglasiti da smo ove rezultate ostvarili unatoč činjenici da nam kronično nedostaje smještaja u velikim hotelima, ali zahvaljujući velikoj investiciji malih iznajmljivača, koji čine 90 posto smještajnih kapaciteta, u kojima je ostvareno 78 posto svih noćenja.
Rast turistički brojki bilježimo zadnjih nekoliko godina, a ove ćemo godine, u odnosu na prošlu zabilježiti oko 100 000 noćenja više – upoznala je novinare sa statističkim pokazateljima direktorica Turističke zajednice, Nada Maršić.

Predsjednica udruženja privatnih iznajmljivača Kaštela, Meri Teklić i dugogodišnji turistički djelatnik, vlasnik malog hotela i privatni iznajmljivač. Milan Šustić, novinarima su potvrdili dobre rezultate te prenijeli neke od komentara njihovih gostiju na boravak u Kaštelima. Zaključeno je da su Kaštela turistima poželjna destinacija i da su turisti, uz manje primjedbe, zadovoljni onim što im Kaštela pružaju.

Na konferenciji su se otvorila pitanja i posebnih uređenja plaža pa je gradonačelnik Ivanović najavio pokretanje projekta potpunog uređenja plaže Glavica u Kaštel Lukšiću, planiranje uređenja područja od Gabina do Resnika, kao i nove mogućnosti vezane uz novog investitora na području nekadašnjeg Jugovinila. Isto tako važnost čistoće, pravilnog odlaganja otpada, rad komunalnih redara, neki su od važnijih čimbenika o kojima Grad mora više voditi računa, a za razvoj cjelokupnog turizma značajnu ulogu ima i rješavanje pitanja nekadašnjeg hotela Palace.

- U stalnim sam kontaktima s predstavnicima Tulipan grupe, koji su uz Hypo banku djelomični vlasnici objekta i okolnog područja, a zatražio sam od resornog ministarstva na uvid i ugovor o prodaji Palacea između države i kupca, kako bi vidjeli što mi kao Grad možemo učiniti i tražiti. Vlasnici tvrde da će uskoro krenuti u izgradnju, a u isto vrijeme pojavljuju se i zainteresirani za kupnju ostataka hotela.
Međutim većina bi željela mogućnost veće izgradivosti, ovako kažu da im investicija nije opravdana jer se u hotelijerstvu sporo vraća uloženo.  Vidjet ćemo mogu li se dozvoliti neke manje promjene kroz izmjene GUP-a, no to je sve okvirno i tema za veće rasprave – zaključio je gradonačelnik.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI: