hren
 

U DIVULJAMA MINISTRI, VATROGASCI, POLICIJA, VOJSKA
Hrvatski premijer Andrej Plenković sa suradnicima, među kojima su bili i ministar obrane Damir Krstičević te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u ponedjeljak su sudjelovali na sastanku "Raščlamba požarne sezone 2017.", koji se održao u Centru za koordinaciju, vođenje i gašenje požara na priobalju DUZS-a u Divuljama.

- Ovo je prvi put da se ovakva analiza, s ovolikim brojem  aktera uopće radi. Nakon što su ljetni mjeseci iza nas, podnesena su izvješća i vrijeme je da na temelju iskustava izađemo s odgovarajućim planovima i većom operativnošću za slijedeću sezonu. Cilj analize je da vidimo što možemo popraviti u zakonskom okviru i što možemo napraviti u kvalitetnijoj koordinaciji različitih ministarstava i institucija te lokalnih zajednica i vatrogasne zajednice.  Važno je obratiti pažnju  i na koordinaciju, brži i odgovorniji lanac zapovijedanja te ujednačeno  javno komuniciranje u takvim situacijama.Moram istaknuti kako je ovo bila jedna od najgorih požarnih sezona na koju su utjecale i vremenske prilike, ali na žalost, veliki broj požara je podmetnut i tu je na redu policija da otkrije počinitelje. Samo morate znati da je ovog ljeta u Hrvatskoj izgorjela površina veličine Paga i Hvara zajedno, no na sreću nije izgorio niti jedan infrastrukturni objekt i nije bilo ljudskih žrtava, jedan smrtni slučaj bio je povezan vremenski,  za razliku primjerice od Portugala – kazao je ovom prilikom premijer Plenković, naglasivši da smo se u usporedbi s drugim zemljama, kvalitetno nosili s požarnom krizom.

Predsjednik Vlade izjavio je i kako su sredstva koja se izdvajaju za vatrogastvo i gašenja požara značajna i to iz različitih izvora.  Spomenuo je i mogućnost  kvalitetnog  korištenja financija iz europskih fondova iz kojih bi se mogla kupiti nova vozila koja su baš potrebna pojedinim vatrogasnim društvima.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u Divuljama je  najavio kako će se do kraja godine Europskoj komisiji uputiti projekti vezani uz nabavu 70 novih vatrogasnih vozila i razne potrebne opreme, ukupne vrijednosti 26 milijuna eura.Dobrovoljnog vatrogastva ovom se prilikom dotakao vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina. On je naglasio kako će za dobrovoljne vatrogasce, spomenuo je pri tome kako ih u ovoj županiji ima oko 1500, tražiti izmjenu zakonskih propisa kako bi im se omogućila naknada za sudjelovanje u gašenjima požara, pri čemu riskiraju svoje živote i nije pravedno da za to nisu plaćeni.

Novinari su u Divuljama premijera Plenkovića pitali i o nekim aktualnim političkim i gospodarskim temama u Hrvatskoj, pri čemu premijer nije želio komentirati najnovije objave na blogu Ivice Todorića, a vezano uz Agrokor naveo je kako će danas biti predstavljeno revizijsko izvješće i kada ono bude prezentirano Vlada će ga komentirati. Odgovorio je i na pitanje o nacrtu Obiteljskog zakona ustvrdivši da je ministrica Nada Murganić dobila zadaću da se revidira tekst nacrta te da su u tijeku konzultacije, a kako će sva rješenja biti u skladu s europskom praksom.

 

KOMENTARI: