PORUČILI: NE DOZVOLITE DA NAS PREVEDU ŽEDNE PREKO VODE
Građanska inicijativa Javno je Dobro,  u koju su uključeni  i Krizni eko kaštelanski stožera - KEKS  i dragovoljačko braniteljska udruga Stina pradidova, kaštelanskom Gradskom vijeću i njegovim članovima uputili su na razmatranje i usvajanje Deklaraciju o očuvanju vodnog tijela jadranskog vodnog područja srednje Dalmacije, o kojoj će se vijećnici očitovati na jednoj od narednih sjednica Gradskog vijeća.

- Povjerenstvo za odabir strateških projekata donijelo je nedavno odluku kako je reverzibilna hidroelektrana Vrdovo strateški projekt i ta bi se odluka trebala uskoro naći na usvajanju u Vladi RH.
Inicijativa Javno je Dobro, smatra da je time prekršen zakon, jer da bi nešto bilo proglašeno strateškom investicijom trebalo bi prije svega zadovoljavat zakonsko pravne okvire. Odnosno mora biti u razvojnom planu Hrvatske, a kao takvo i uvršteno u prostorne planove županije i države. Međutim, toga u razvojnom planu HR, a ni u prostornim planovima županije i države nema.

Ostavljena je tek mogućnost da se uvrsti u županijski prostorni plan i to ako prođe studiju utjecaja na okoliš, koja zapravo još uvijek nije donesena. Tako da u skladu s navedenim, bez zadovoljenja tih pravnih normi, nema ni osnove, a ni zakonskog uporišta za proglašenje nekog projekta strateškom investicijom.

Problem je i što je projekt Vis Viva cjelina i ne može se onda nešto parcijalno proglašavati strateškim projektom. Na žalost, a što smo se imali uvjerit i na primjeru projekta u Lećevici, institucije vodne resurse podređuju gotovo svim drugim interesima i planovima.  To je potpuno suprotno od temeljnog ljudskog prava pa i Direktive EU navedene u samoj Deklaraciji.
Jer pravo i zaštita vode se smatra prioritetnim pravom. Znači da ima prioritet ispred svih drugih prava ili interesa. Bilo ekonomskih, gospodarskih i u ovom slučaju energetskih, a svakako ne privatnih ili obiteljsko interesnih - kaže se u obrazloženju Deklaracije, koju je kaštelanskom Gradskom vijeću  dostavio Željan Jurlin.

Tekst Deklaracije možete pročitati na OVOM LINKU...


KOMENTARI: