DARIVANJE KRVI
Akcije darivanja krvi, koje se u Kaštelima organiziraju više puta godišnje, često pokažu kako se na ovaj humani čin odlučuju cijele ili dijelovi obitelji, kojima darovati krv, u jednu ruku, predstavlja ljudsku obvezu. Jedna od takvih obitelji je i obitelj Radunić iz Kaštel Novog.

Ivicu Radunića šira javnost poznaje kao uspješnog vinogradara i vinara, u čijem je vinogradu pronađen kaštelanski crljenak i odakle je krenula cijela znanstvena priča o crljenku i zinfandelu.
No, Kaštelani Ivicu poznaju i kao dugogodišnjeg vatrogasca, kojem  je nakon godina dobrovoljačkog statusa, vatrogastvo i profesionalni poziv, a njegova desetljeća djelovanja u DVD-u Kaštela rezultirala su spašavanjem imovine i ljudi, pomoći potrebitima.

Još krajem 70-ih godina prošlog stoljeća, poput većine nekadašnjih vojnika, Ivica je prvi put darovao krv. No, kako nam priča, izlaskom iz vojske nije nastavio s tom dobrom praksom.

- Nisam o tome puno ni razmišljao, mlad čovjek s nekim drugim preokupacijama, ali početkom 90-ih ponovno sam počeo razmišljati kako je to dobar način da pomogneš drugom čovjeku. Ponovno sam se uključio u darivanje krvi i to redovno radim sve do danas – kazuje nam Radunić, koji je na akciji održanoj prije nekoliko dana u Kaštel Gomilici, Ivica je tako krv dao 51. put, što ga svrstava među Kaštelana s impresivnim brojem darivanja

Njegovim putem, kako u vatrogastvu tako i u darivanju krvi, krenuo je i njegov stariji sin, Špiro, profesionalni vatrogasac, koji je na akciji u Gomilici zabilježio čak 25. darivanje krvi, što bi moglo značiti, ako ga zdravlje posluži, da će jednog dana doći na listu kaštelanskih rekordera u darivanju tekućine koja život znači.

I mlađi sin, Josip, odlučio se krenuti stopama oca i starijeg brata, pa je i on član DVD-a Kaštela, a sa tri darivanja krvi upisao se i među dobrovoljne darivatelje.
Da u obitelji nisu samo muškarci oni koji humnitarno djeluju, pobrinula se i Ivicina nevjesta, Špirova supruga Ivana, koja je do sada krv poklonila sedam puta. Kaže, bilo bi toga i više, ali žene zakonski rjeđe daruju krv, a i trudnoća i majčinstvo prorijede darivanja.

Tako njih četvero, od kojih je najstarijem 58 godina, do sada su krv zajedno darovali 86 puta.

- Izuzetno sam ponosan na moju djecu. Prvenstveno su dobri ljudi, spremni priskočiti u pomoć bilo kome kada to zatreba. Što roditelju više od toga treba – kratko je komentirao Ivica Radunić.

S njegovom tvrdnjom složili smo se i mi.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI: