I ovog tjedna nadležni su odgovarali na vaša pitanja. U nastavku pročitajte što su vam odgovorili upravitelj Vlastitog pogona, Ivan Čagalj, pročelnica Sandra Zokić te iz agencije E KO Kaštelanski zaljev.

- Ako je sada sredina rujna, a kontejner za glomazni otpad, kojeg kao uredni platiša komunalne naknade imam pravo dobiti na punjenje jednom godišnje, dodjeljuju tek za zahtjeve koji su upućeni u srpnju, mogu li se nadat da ću svoj glomazni otpad riješiti do Nove godine? Ne priznajem kao rješenje deponij Komunalnog pogona u Kaštel Novom, jer tamo mogu (kažu nadležni) donijeti dva ili tri komada tog otpada.

Postoji praksa da se urednim platiteljima komunalne naknade iz domaćinstava,  u skladu s mogućnostima,  dostavi kontejner za glomazni otpad ukoliko je to moguće. Ukoliko ima slobodnih kontejnera i u nekom razumnom roku. Uredni platiša komunalne naknade nema "pravo" dobiti kontejner za glomazni otpad jednom godišnje jer to pravo ne postoji.
Građanima je data mogućnost da manje količine otpada koje se mogu smatrati glomaznim otpadom iz kućanstava dovezu u Komunalni pogon. Uvijek postoji mogućnost da građanin svoj, napominjem SVOJ otpad o SVOM trošku odveze na Karepovac i da plati deponiranje SVOJEG otpada . odgovorio je upravitelj Vlastitog pogona, Ivan Čagalj.

- Postoji li mogućnost da se, primjerice, četiri puta godišnje organiziraju akcije postavljanja velikih kontejnera diljem Kaštela, kao što se to radi za vrijeme akcije Lipa su moja Kaštela. Postaviti velike kontejnere jednom krajem veljače ili početkom ožujka, pa svaka tri mjeseca mislim da bi smanjilo broj ilegalnih deponija.

Što se tiče akcija skupljanja glomaznog otpada po Kaštelima u više navrata godišnje, od toga se odustalo jer su  građani na tim mjestima gdje su se postavljali kontejneri za krupni otpad  bacali otpad  mjesecima poslije akcije, bez obzira što tamo više nema kontejnera . Tako se oko tuđih kuća baca otpad bez ikakve mjere  što  remeti pristojan  život u susjedstvu.
U takve kontejnere koji  nisu pod pažnjom djelatnika,   masovno  se bacao građevinski otpad, koji je pretežak za hidrauliku podizača  te  klaonički otpad što je kazneno djelo – ustvrdio je Čagalj

Vezano uz  prethodna dva pitanja i odgovore, Ivan čagalj je dodatno napomenuo

- Vlastit pogon nije služba koja bi trebala, morala niti smjela odvoziti privatni glomazni otpad na odlagalište. To je po zakonu posao Čistoće d.o.o. Vlastiti pogon je unutrašnja služba Grada kaštela koja održava JAVNE površine, JAVNU rasvjetu, JAVNA groblja, JAVNE tržnice, JAVNE plaže, JAVNE poljske puteve, JAVNU oborinsku odvodnju i sl. Vlastiti pogon ne smije raditi   usluge kućanstvima ni poduzetnicima.
A ovdje se radi o usluzi i to vrlo skupoj;  trošak dovoza, odvoza i deponiranja otpada iz jednog  velikog kontejnera u pravilu bar  dvostruko prelazi prosječno godišnje plaćanje komunalne naknade iz pojedinačnog domaćinstva koja se plaća za potpuno drugu namjenu.
Cijena  deponiranja glomaznog otpada na odlagalištu na Karepovcu iznosi 200,00 kuna za tonu  otpada. Cijenu plaća donositelj otpada,  u ovom slučaju  Vlastiti  pogon ili Grad Kaštela.   Tome pridodajte trošak dovoza kontejnera do nekog privatnog objekta  i ponovno dolazak i odvoz kontejnera na odlagalište otpada i zbrojite troškove. Komunalna naknada domaćinstava i poslovnih subjekata, po zakonu, koristi se za održavanje javne imovine dostupne svim građanima a ne za usluge privatnim korisnicima.
Kako je ova besplatna "usluga" postala vrlo popularna među našim sugrađanima tako su i mogućnosti Pogona da udovolji željama pozivatelja sve skromnije, pa se na kontejner čeka puno dulje nego prethodnih godina.
Djelatnici Pogona su uz to svjedoci koji u praksi vide što se sve baca kao glomazni otpad, te   kako korisnici kreativno tumače svoje "pravo",  i što se sve može kreativno tumačiti kao glomazni otpad.
Ono što je realno prihvatiti kao glomazni otpad iz domaćinstva je otpad koji građanin može dovesti u autoprikolici, cca 200-250 kg. Naravno bez građevinskog otpada.   Npr: deset prozora, deset grilja,  pet vrata,  50m2 pločica iz kupaonice,  100m2 parketa, tri kade, pet školjki, pet bidea i pet umivaonika nisu glomazni otpad iz kućanstva. to je obrtnička usluga i građevinski otpad. Za to građanin treba uzeti  dovoljno veliko vozilo koje to može odvesti na Karepovac i tamo platiti deponiranje. Jer to je otpad iz njegove kuće u kojoj on stanuje i koju je on koristio.

Zato nije pošteno, ni zakonito da Grad Kaštela, odnosno svi sugrađani porezni obveznici, plaćaju  odlaganje takvog otpada – zaključio je upravitelj.

- Zanima me kada će grad Kaštela aktivirati različite pomoći za obitelji sa četiri, pet  i više djece, u koje ne ubrajam vrtiće, jer je to kao mjera  postao minimum civilnoga društva. Puno gradova. od velikih kao Zagreb ili malih kao Korčula, imaju razne mjere, od roditelja odgajatelja do jednokratnih pomoći za prvo, drugo ili treće dijete, za koje Korčula čak isplaćuje 60000 kuna.  Naše u Kaštelima ne bih htio komentirati.  Nadalje sam bio neugodno iznenađen kada je županija preuzela plaćanje udžbenika za prve razrede, a da sad slobodna sredstva u gradu Kaštela nisu usmjerena na obitelji sa četvero i više djece, nego je ostalo na 300 kuna po djetetu.
Ako želimo pričati o demografiji onda kao društvo i kao dio ovog grada želim biti ponosan dio ove cjeline što trenutno zbog ovakvih stvari ne mogu biti - velike obitelji kao da su odbačeni iz ovog društva.

Grad Kaštela ima mjere koje ste već naveli, a odnose se na učešće roditelja u plaćanju vrtića i pomoć pri kupnji udžbenika. Također je prošle godine povećana naknada za četvrto i svako slijedeće dijete na 4.000 kn, što je jedna od većih naknada u gradovima s pozitivnom demografskom slikom. Sredstva koja nisu potrošena na kupnju udžbenika usmjerena su na božićnice za nezaposlene, što će biti nova socijalna mjera ove godine, a u proračunu za slijedeću godinu planiramo povećanje naknade za novorođeno dijete za četvrto i svako slijedeće dijete u određenom većem iznosu koji bi isplaćivao tijekom tri godine te pomoć za kupnju udžbenika povećati ili u iznosu ili proširiti i na djecu koja su u sustavu srednjoškolskog obrazovanja – odgovorila je pročelnica Sandra Zokić.

- Kada je planirano da u ulici Put Zagoraca, Kaštel Novi započne gradnja kanalizacijske mreže, odnosno preciznije kolektora F-30?

Izgradnja predmetnog kolektora je sastavni dio projekta Sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda Aglomeracije Kaštela – Trogir i to prvog paketa nabave „mreža Kaštela-ispod D 8“.
Izgradnja cjelokupnog objekta mreža Kaštela-ispod D 8 planirana je u razdoblju 2018. -2022. Godina – odgovorili su iz agencije Eko Kaštelanski zaljev.


KOMENTARI: