MLADA KAŠTELANKA NASTAVLJA NIZATI ZAPAŽENE REZULTATE
Mlada Kaštelanska orguljašica Josipa Leko na međunarodnom natjecanju Silbermann Wettbewerb, održanom proteklog tjedna u njemačkom gradu Freibergu, ostvarila je još jedan zapažen rezultat, gdje je nastupajući kao jedina predstavnica iz Hrvatske, osvojila drugo mjesto.

Na natjecanje se prijavilo više od 70 orguljaša iz Njemačke, Francuske, Italije, Južne Koreje, SAD-a, Australije, Poljske, Japana, Češke, Rumunjske, Austrije, Švicarske i Velike Britanije, no samo 25 najboljih, među kojima i naša mlada profesorica glazbe, pozvano je da sudjeluju na natjecanju. Josipa Leko ujedno je i prva Hrvatica koja je ikad pozvana na ovo natjecanje, jedno od najvećih i najvažnijih kako  u  Njemačkoj, tako i u Europi.

Samo natjecanje održano je u tri runde, doznajemo od ove nadarene glazbenice, a u svakoj od njih natjecatelji su svirali na trima različitim povijesnim orguljama koje datiraju iz prve polovice 18. stoljeća,  s tri različita programa i u ukupnom trajanju od oko čak dva sata, što najbolje govori o njegovoj zahtjevnosti.

Nakon prve runde u polufinale je prošlo 14 orguljaša, od kojih je samo njih petero iz različitih zemalja prošlo u finale, održano u protestantskoj katedrali sv. Marije u Freibergu, a na kojem su na dvjema različitim orguljama svirali 45 minutni program  po slobodnom odabiru, ali uz uvjet da  sviraju kompozicije iz tri različite epohe i da program odgovara motu Silbermann festivala - fantazije u različitim oblicima te odgovara programu završnog koncerta festivala koji je nosio naziv Friedensträume - Da pacem Domine (u prijevodu Snovi o miru - daj mir Gospodine).

Prema ocjeni žirija sastavljenog od sedam renomiranih profesora orgulja iz cijele Europe Josipa je tako osvojila drugu nagradu, dok je prvo mjesto pripalo Johannesu Krahlu iz Njemačke, a treće Švicarcu Marcu Amherdu, koji su se time, kao i preostalih dvoje finalista, izravno kvalificirali za Grand Prix d'Echo, orguljsko natjecanje organizacije "Europski gradovi povijesnih orgulja", koje će se od 22. do 28. travnja iduće godine održati  u Trevisu. Odličan rezultat na Silbermann natjecanju, uz novčane nagrade, pružio im je priliku svirati i nekoliko koncerata diljem Njemačke.

Ova dvadesetsedmogodišnja Kaštelankadiplomirala je orgulje 2014. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Ljerke Očić te dvije godine kasnije na Muzičkoj Akademiji u Leipzigu, u klasi prof. Martina Schmedinga. Glazbeno obrazovanje stekla je u rodnom gradu, gdje je istodobno završila Srednju glazbenu školu Josip Hatze, smjer glazbene teorije i smjer orgulje u klasi prof. Erme Sotirove, te V. gimnaziju Vladimir Nazor, dok je kao dobitnica Erasmus stipendije akademsku godinu 2012./13. provela na Muzičkoj akademiji u Leipzigu, u klasi prof. Stefana Engelsa. Potom u Leipzigu upisuje diplomski studij orgulja te ostaje u klasi S. Engelsa sve do 2015. Godine. Tijekom studija aktivno je sudjelovala  na brojnim majstorskim seminarima uglednih pedagoga u Hrvatskoj, Francuskoj, Sloveniji i Njemačkoj, a mjesec dana provela je i na Rice Universityju u Houstonu u klasi Kena Cowena.

Josipa je još od srednje škole sudjelovala na orguljskim natjecanjima, na kojima je osvojila i brojne nagrade, između ostalih i 2. nagradu na državnom natjecanju HDGPP-a u Zagrebu (2011.) te 3. nagradu na državnom natjecanju iz komorne glazbe (2012.), a veliki uspjeh ostvarila je i 2014. kada je sudjelovala u završnoj etapi 2. Međunarodnog orguljaškog natjecanja Braudo u St. Petersburgu.

Kao solistica te u komornim sastavima sudjeluje na brojnim koncertima i festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, Rusiji i Njemačkoj, a tijekom studija u Zagrebu započela je suradnju i sa sopranisticom Anom Ticl, s kojom je održala niz koncerata diljem Hrvatske i  Njemačke. Kao orguljašica djelovala je i u crkvi Kraljice mučenika u Kaštel Starom, te u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Stenjevcu u Zagrebu, a  osim ovog iznimno zahtjevnog instrumenta, svira još i glasovir i čembalo, koji je učila obligatno na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Pavla Mašića i kod Claudie Schweizer i Tobiasa Schadea na akademiji u Leipzigu, gdje je usavršavala i orguljsku improvizaciju kod Thomasa Lennartza i Matthiasa Maierhofera. Repertoar ove mlade orguljašice iznimno je širok, a najveći interes gaji prema baroknoj glazbi i njemačkom romantizmu.

Josipa je trenutno  na postdiplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Leipzigu, u klasi prof. Martina Schmedinga, a od početka ove godine radi i kao profesorica orgulja u glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.


KOMENTARI: