PETI PUT DOMAĆINI
Socijalno-pedagoški projekt Mirno more – flota mira, ove je godine započeo u subotu, kada je 97 brodova, s 800 djece i mladih te 200 volontera, krenuo iz nekoliko hrvatskih luka na plovidbu Jadranom, a svi sudionici od utorka poslijepodne borave u Marini Kaštela, koja je petu godinu za redom, domaćin ovog projekta.

- Radi se o projektu, najvećem u Europi,  koji okuplja mlade osobe  s invaliditetima i kroničnim bolestima, kao i mlade iz socijalno ugroženih skupina, poput djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. 
Tijekom projekta mladi, iz više europskih zemalja, provode tjedan dana jedrenja, a unutar tog tjedna su i dva dana u zajedničkim aktivnostima, koje posljednjih godina realiziraju u Marini Kaštela, a sve u cilju prevladavanja predrasuda prema različitostima, učenju prihvaćanja i tolerancije i stvaranju prijateljstva preko etničkih i socijalnih granica – kazala je ovom prilikom, u ime domaćina i organizatora, Tena Romani.

Sve sudionike u Marini Kaštela, uz domaćina, Josipa Berketa, pozdravili su predstavnica austrijskog veleposlanstva Martina Klenner-Auvilian,predstavnik organizacijskog odbora projekta Mirno more Michael Fuchs te državna tajnica iz Ministarstva pomorstva Maja Markovčić Kostelac.
Nakon službenog dijela, svi oni priključili su se sudionicima projekta, okušavši se u izazovima određenih radionica.

-  Ministarstvo pomorstva od samih početaka 1994. godine podržava ovaj hvalevrijedan projekt jer je njegov zajednički naziv dobrota, a njegova platforma more. Jer što nas više može zbližiti od mora, pred morem smo svi jednaki, a to je i poruka ovog projekta. S velikim zadovoljstvom podupiremo ovaj projekt jer nema veće radosti nego vidjeti osmijeh i veselje na licima ovih mladih ljudi, koje život nije mazio – poručila je državna tajnica Maja Markovčić Kostelac, koja je sa sudionicima Mirnog mora obilježila i svoj rođendan, koji joj je u ime svih čestitao Josip Berket te joj uručio cvijeće, a čestitkama se pridružio i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović, koji je također došao pozdraviti sudionike projekta.

Mladi i njihovi pratitelji iz gomiličke marine u četvrtak će otploviti prema pučini, a u petak će se svi oni vratiti u luke iz kojih su krenuli na ovogodišnje  putovanje Mirnog mora.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI: