OBNOVA STAROG PAZARA
Nevrijeme koje je u nedjelju pogodilo Kaštela, srušilo je staru murvu na pazaru u Kaštel Sućurcu te u nekoliko sitnica promijenilo projekt uređenja ovog prostora, koji se upravo počeo realizirati prije nekoliko dana.

Murva je poklekla pod udarima vjetra i vode, jer je nevrijeme uslijedilo dva dana nakon što se oko nje uklonio stari betonski sloj, koji je očito na neki način držao njeno korijenje

- Ovaj pazar već je duže vremena trn u oku mnogima i evo, pripremili smo dokumentaciju te se dogovorili s konzervatorima, jer se radi o objektu u samoj jezgri Sućurca, u susjedstvu temelja nekadašnje župne crkve i na rubu povijesnog temelja obrambenog zida mjesta, a u neposrednoj blizini je i Nadbiskupska palača.
Tako će ovi radovi, koji su započeli prije nekoliko dana, omogućiti da vidimo i stanje temelja obrambenog zida, a kako je to nekada izgledalo imat će priliku vidjeti i naši sugrađani.

Prvi radovi odnose se na rušenje postojećih banaka i skidanje postojećeg betonskog poda, koji je deformiran korijenjem stabla - informirao nas je upravitelj Vlastitog pogona Ivan Čagalj.

Prema njegovim riječima, radovi bi trebali završiti za približno mjesec dana.

- Bit će stavljen novi betonski pod, uredit će se nova oborinska odvodnja na tom dijelu, napravit ćemo novu česmu i nove kamene banke te tako dobiti novu, primjereniju sliku tog dijela mjesta. Cijeli projekt rađen je u suradnji s konzervatorima i nadam se da ćemo svi biti zadovoljni novim izgledom sućuračkog pazara jer u konačnici sve će biti čistije i urednije – zaključio je upravitelj Vlastitog pogona.

Uz novih 11 banaka ili stolova u pet cjelina, bit će postavljene i odgovarajuće nove klupe kao otklon od parking prostora, a umjesto predviđene sadnje jednog stabla, nakon rušenja jedne postojeće sada će se posaditi dvije nove murve, koje će cijelom prostor dati jedan poseban izgled.

Radove izvode Vlastiti komunalni pogon te tvrtke Pasike i Jadrankamen. Projekt je težak oko 350 tisuća kuna.

Foto: Dragan Kovač i Ivana Topić


KOMENTARI: