GRAD KAŠTELA I HRVATSKE CESTE IDU U IZRADU PROJEKTA
S prvim danima nove školske godine uobičajeno počinju i brige roditelja, no dok se većina njih brine oko ocjena i vladanja svojih školaraca,  roditelje osnovaca  koji žive u naseljima zapadno od Ulice bana Jelačića u Kaštel Starom, muče znatno veće brige. Njihova djeca, naime, da bi došla do školskih klupa svakodnevno prelaze ovu izuzetno prometnu ulicu, noseći glave u svojim ionako preteškim torbama, zbog čega roditelji koji žive u ovim naseljima već neko vrijeme negoduju. Točnije otkako je ona „uređena“.

Premda se ovom prometnicom i ranije znalo voziti znatno brže od ograničenja, otkako je u promet  puštena i posljednja dionica brze ceste od Kaštel Starog do Kaštel Gomilice, većina vozača sada na ovom spoju na cestu Cestu dr. Franje Tuđmana samo još jače „stišće“ papučice gasa. Posebice oni koji dolaze u smjeru juga, a koji nakon rekonstrukcije ove ulice, s nadvožnjaka „dolete“ tolikim brzinama da pješaci doslovno moraju pretrčavati cestu kako bi izbjegli da se nađu pod kotačima njihovih automobila. Nimalo lagan i ugodan prelazak ove ceste tako je postao i odraslima, a kamo li djeci, koja često ostanu skamenjena na pola prometnice, ne znajući na koju bi stranu krenuli kada vide da im ususret dolazi jureći automobil.

Upravo zbog straha za sigurnost i živote svojih najmlađih članova obitelji, dio stanovnika ovog dijela Kaštel Starog za pomoć se obratio i Gradu, apelirajući da se postavi vertikalna i horizontalna svjetleća prometna signalizacija, koja bi upozoravala vozače na blizinu škole. Roditelji traže ocrtavanje pješačkih prijelaza na križanju Maslinarske i Ulice Brune Bušića, iz kojeg dolazi najveći broj djece, s Ulicom bana Jelačića, s obzirom da je trenutno jedini prijelaz stotinjak metara sjevernije, kao i postavljanje uspornika.

Školarci koji žive u obližnjim naseljima, ali i ostali stanovnici, kako bi prešli ovu iznimno prometnu cestu, odnosno došli do obilježenog pješačkog prijelaza, sada moraju pješačiti prema magistrali kako bi prešli preko, a onda se po izrazito uskom nogostupu opet „spuštati“ prema Maslinarskoj ulici, koja vodi prema školi. Premda su nedavno postavljeni prometni znakovi koji upozoravaju na blizinu škole, velik dio vozača kao da ih ne vidi ili ih ne želi vidjeti, pričaju nam zabrinuto roditelji, čiji su mališani svakog dana, kao i njihovi vršnjaci, primorani dva, pa i više puta prelaziti Ulicu bana Jelačića kako bi stigli do svojih klupa.

-Djeca  cestu prelaze na istom mjestu gdje i prije rekonstrukcije ulice, jer im je tako jednostavnije i bliže, često razigrani i ne pazeći dovoljno, pa je samo pitanje vremena kada će se dogoditi nesreća, s obzirom da vozači prebrzo voze i previše ne obraćaju pozornost na pješake, a kamo li na mališane koji pretrčavaju cestu - ističu oni, navodeći kao primjer ulicu Put sv. Lovre uz lukšićku osnovnu školu, gdje su postavljanjem uspornika vozači „ prisilno disciplinirani“.

Stvari bi se, kako se čini, ipak  trebale pokrenuti s mrtve točke,  jer su čelnici Grada Kaštela, kako doznajemo, proteklih dana o ovoj problematici za stolom razgovarali i sa predstavnicima Hrvatskih cesta kao investitorom, te se kreće u izradu projekta.

Što će točno on obuhvatiti i kada se može očekivati njegova realizacija, u šturom odgovoru koji smo dobili iz Grada, ne navodi se, no kako smo neslužbeno uspjeli doznati trebao bi zadovoljiti većinu onoga što roditelji i traže.

Hoće li se konačno dovršiti i radovi na nogostupima i zemljanim površinama koje su ostale neuređene i pune raznog smeća, tako ostaje vidjeti. No, nadamo se kako će makar omogućiti roditeljima, koji opravdano strahuju za svoju djece, da ih mirnije ispraćaju u školu , a školarcima pružiti sigurnije put do nje.


KOMENTARI: