EKOLOZI UPOZORILI NA KATASTROFALNO STANJE ZAŠTIĆENOG PARKA HOTELA
- Hotel Palace nekada su bila vrata Europe, a danas je jedna velika sramota - kazala je u četvrtak kaštelanska ekologinja Ivna Bućan, koja je zajedno s članovima udruge Lijepa naša i kaštelanskim eko aktivistima organizirala okupljanje, upravo pokraj nekadašnje perjanice kaštelanskog i hrvatskog turizma, kako bi trenutne vlasnike, nadležne i buduće vlasnike, upozorili na važnost što skorijeg uređenja cijelog prostora nekadašnjeg hotela Palace u Kaštel Starom.

- Osim samog hotela koji djeluje avetinjski, veliki problem je i stanje njegovog zelenog okoliša. Toliko puta sam došla u neugodnu situaciju kada turisti, koji u nekim prospektima pročitaju kako je ovo zaštićeni spomenik parkovne arhitekture, bogat biljnim vrstama, vide stvarno stanje, sve zapušteno, puno smeća.  A biljnih vrsta u ovom parku ima stvarno mnogo, neke biljke su i veoma rijetke, poput ove andaluzijske jele koja je jedina na Jadranu.

Danas smo se ovdje okupili kako bi ukazali na postojeće probleme i da poručimo kako ćemo veoma rado prihvatiti novog investitora ili vlasnika koji su spremni poštivati ovu vrijednost  i spremni smo na kvalitetnu i plodonosnu suradnju – dodala je Bućan.

Sudionici ovog okupljanja prošetali su parkom i ustvrdili kako su neke biljke u lošem stanju, a dio bi, uz pravilnu sanitarnu i stručno rezidbu, ponovno mogao zasjati u punom sjaju, a među njima i primjerci rijetkih četinjača.

- Tijekom svih ovih godina više puta smo upozoravali vlasnike na potrebu uređenja ovog parka, što se vidi iz ove poprilične dokumentacije s dopisima. Osim udruge Lijepa naša s vlasnicima su često komunicirali i nadležni u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, koji su dosadašnjim vlasnicima Tulipan grupi, često slali dopise sa zamolbama za uređenje ovog zelenog područja.

Na žalost, reakcija nije bilo pa ovo danas nalikuje džungli. Park je smješten na kvalitetnoj zemlji i vidite, da unatoč svemu, koliko mladica ima uokolo, ovdje bi mogao biti pravi rasadnik različitog bilja . nastavil je Bućan.

Predsjednica udruge Lijepa naša, Vjera Rilov, ovom je prilikom navela kako će udruga, ako se vlasnici ili oni koji upravljaju ovim prostorom i dalje budu oglušili na njihove zahtjeve o uređenju prostora, biti primorana i na veća okupljanja i prozivke. Rilov ujedno smatra da je nužna promjena i u zakonodavstvu, kako bi se ovakvi problemi riješili.

- Nastojat ćemo pokrenuti inicijativu za promjenu propisa, kako bi se vlasnici ovakvih prostora naveli na uređenje i održavanje istih. U protivnom bi trebali snositi sankcije, platiti uređivanje od strane ovlaštenih tvrtki ili slično. Jer ako se to napokon ne regulira, ostat ćemo bez dijela prirodnog bogatstva, umjesto da budemo raj na zemlji – ustvrdila je Rilov.

Na cijelu situaciju osvrnuo se i predsjednik društva Bijaći, Tonći Burić.
- Još jednom apeliramo na javnost i mjerodavne faktore da poduzmu nešto da  ovaj spomenik prirode, ali i sama zgrada hotela, koja je spomenik kulture i spomenik kaštelanskog turizma i počecima turizma u Hrvatskoj, obnove, vrate u funkciju za dobrobit svekolikog društva – poručio je Burić, a podršku nastojanjima eko-aktivista da se ovaj prostor privede funkciju i dobije stari sjaj, ovog je dana uputio i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.


KOMENTARI: