I PEDIJATRI BJEŽE PREKO GRANICE?
Prije nešto više od mjesec dana pisali smo o eventualnom problemu nedostatka zamjene za pedijatricu Milku Odža, koja je tada najavila kako polovinom kolovoza prestaje s radom zbog odlaska u mirovinu.  Nadležni su tada kazali kako će nastojati učiniti sve da problema nema, no danas, mjesec dana kasnije, problema ima, a liječnika nema.

Od ravnatelja županijskog Doma zdravlja, Dragomir Petrica, tada smo dobili informaciju da je glavni problem u kadrovima te da će ordinacija u budućnosti  i dalje raditi, ali  da je za liječnicu koja odlazi nešto teže pronaći zamjenu.

- Ne postoji slobodni pedijatar na birou u Splitu, no raspisat ćemo natječaj za slučaj da drugdje postoje slobodni pedijatri, kao što je bio slučaj za Kaštel Gomilicu. Ukoliko se nitko ne javi zaposlit ćemo liječnika opće medicine do povratka sa specijalizacije naših specijalizanata pedijatrije – odgovorio nam je tada, između ostalog, ravnatelj Petric .

U međuvremenu dr. Odža prestala je s radom, a skoro 1400 malih pacijenata ostalo je bez  svog liječnika.
Kako ipak ne bi bili zakinuti za zdravstvenu skrb, roditeljima je ostavljena mogućnost da djecu vode u pedijatrijsku ordinaciju dr. Darke Božanić u Gomilici, u ordinacije obiteljske medicine dr. Duške Mitar Radeljak u Sućurcu te dr. Marjance Iskra i dr. Dušana Mandića u Starom.

- Na žalost, ništa se nije promijenilo u pronalaženju zamjene.  Na natječaj za pedijatra koji je bio raspisan nitko se nije javio. Tražili smo od HZZO-a da nam odobri zapošljavanje liječnika opće medicine ali odgovor još nismo dobili. Kada dobijemo suglasnost raspisuje se novi natječaj – kazao nam je prije dva dana, ravnatelj Petric.

Hoće li dati suglasnost i kada upit smo poslali i HZZO-u, ali i u Ministarstvo zdravstva, a do tada možemo zaključiti da su, unatoč obrazloženjima ravnatelja Petrica, u kolovozu, o problemima planiranja potrebnih kadrova, od toga da liječnici često u zadnji tren najave odlazak pa do toga da se vrijeme specijalizacije mladim liječnicima često produži iz razloga porodiljinih dopusta specijalizantica, u ovom slučaju svi nadležni zakazali. Od Doma zdravlja, preko HZZO-a do Ministarstva zdravstva, nebrigom, nemarom i lošim planiranjima.


KOMENTARI: