OBAVIJEST MASLINARIMA
Toplo i vlažno vrijeme pogoduje razvoju gljivične bolesti poznate pod nazivom paunovo oko (Spilocaea oleagina).  Upravo provođenjem redovite zaštite u  rano jesenskom i jesenskom periodu protiv ove bolesti smanjujemo mogućnost otpadanja listova tijekom proljeća.

Maslinarima preporučamo obaviti zaštitu maslina pripravkom na osnovi bakra Neoram WG  ( karenca 15 dana).

Let maslinine muhe redovito se prati u tjednim intervalima, bilježimo let u nižem intenzitetu. Nedavne oborine i pad visokih temperatura stvaraju nove povoljne uvjete za razvoj štetnika. Maslinare upućujemo na redovito praćenje preporuka o mogućem suzbijanju u narednom periodu na www.savjetodavna.hr(preporuke-Splitsko-dalmatinska županija) kao i na redoviti tjedni pregled plodova u maslinicima.
( Prag štetnosti za primjenu metode zatrovanih mamaca je 5 % zaraženih plodova, a u slučaju zaraze veće od 10 % opravdana je metoda zaštite cijele krošnje.)

Registrirana poljoprivredna gospodarstva OPG/PG mogu se obratiti Savjetodavnoj službi za individualno savjetovanje kroz savjetnički paket ZAŠTITA BILJA, radi procjene stanja na terenu i zdravstvenog pregleda maslinika.

Pripravke koristiti po mirnom vremenu  prema uputi proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.


KOMENTARI: