OSTVARENO 85 MILIJUNA NOĆENJA
Na konferenciji održanoj ove srijede ministar turizma Gari Cappelli i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, predstavili su rezultate turističkog prometa u ovoj godini, koji pokazuju da je broj noćenja u cijeloj Hrvatskoj tijekom osam mjeseci porastao za 13 posto u odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima sustava eVisitor, u kojem je promet  ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru, tijekom kolovoza u Hrvatskoj je ostvareno 4.4 milijuna dolazaka, što je 6 posto više nego u kolovozu lani i 31.8 milijuna noćenja, što je također porast od 6 posto.

U razdoblju od siječnja do kolovoza ostvareno je 14.8 milijuna dolazaka, odnosno 14 posto više i 85 milijuna noćenja, što je 13 posto više nego lani.

- Rekordi turističkog prometa koji nas prate od početka godine potvrđuju i opravdavaju kvalitetno upravljanje turističkim sustavom, dobro odrađene promotivne aktivnosti, snažno ulaganje u kvalitetu ponude i usluge, te raznolikost sadržaja u destinacijama. Najave za postsezonu su odlične i ovaj snažan dvoznamenkasti rast turističkog prometa približava nas, po prvi puta u hrvatskoj povijesti, brojci od 100 milijuna noćenja. Isto tako, na razini cijele godine očekujemo viši turistički rast od europskog prosjeka – kazao je poručio je ministar Cappelli. 

- Glavni dio ove turističke godine je doista ispunio naša očekivanja jer je hrvatski turizam rastao po visokim stopama i tijekom glavnih ljetnih mjeseci kada su naši kapaciteti tradicionalno najpopunjeniji. Ovih dana u Hrvatskoj boravi više od 500 tisuća turista pa vrlo dobre rezultate očekujemo i tijekom mjeseca rujna koji svake godine postaje sve značajnijim za naše ukupne rezultate – ustvrdio je direktor Staničić.  

Od ukupnog broja dolazaka i noćenja u kolovozu, strani turisti su ostvarili 4.1 milijun dolazaka i 28.2 milijuna noćenja. U kolovozu najviše noćenja ostvareno u Istri  gdje j zabilježeno 8.6 milijuna noćenja, Kvarneru 6.1 milijuna noćenja te u Splitsko-dalmatinskoj županiji  sa 6 milijuna noćenja. Gledajući po destinacijama, najviše je noćenja u kolovozu ostvareno u Rovinju, Medulinu, Poreču, Dubrovniku, Umagu i Crikvenici.

Najviše noćenja su ostvarili turisti iz Njemačke, potom Slovenije,  Italije, Poljske i Austrije. Od ukupnog broja noćenja najviše ih je ostvareno u objektima u domaćinstvima.

Promatrajući period od siječnja do kolovoza, strani turisti su ostvarili 13.3 milijuna dolazaka i 75.3 milijuna noćenja. U periodu od siječnja do kolovoza najviše je noćenja ostvareno, kao i u kolovozu, u Istri, Kvarneru i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Tijekom prvih osam mjeseci najviše noćenja su ostvarili također turisti iz Njemačke.

Hrvatske top destinacij u proteklih osam mjeseci bili su Rovinj i Dubrovnik s nešto više od 3,1 milijun noćenja, Poreč sa 2,7 milijuna, Medulin sa 2,4 milijuna, Umag sa 2,2 milijuna, Split sa nešto više od 2 milijuna noćenja i drugi.

Među zanimljivostima koje su se moglo čuti na ovoj konferenciji, svakako je podatak kako je po prvi put u povijesti splitska Zračna luka u Kaštelima, ostvarila veći broj putnika nego zagrebačka Zračna luka.                                 


KOMENTARI: