KAŠTELA NAJVIŠE VOLE POLJACI
Turistički statistički pokazatelji govore kako je tijekom kolovoza broja noćenja u odnosu na isti mjesec prošle godine u Kaštelima porastao za 33 posto, a gledajući svih osam mjeseci ove godine, taj rast, u odnosu na isto razdoblje lani, iznosi 39 posto.

Rast broja dolazaka bio je i veći, pa je tako u kolovozu ostvareno 34 posto, a od siječnja do kraja kolovoza 40 posto više nego u godini ranije.

Gledajući konkretnim brojkama, u kolovozu je u Kaštela pristiglo 24917 gostiju koji su ostvarili 179248 noćenja. U svih osam mjeseci pristiglo je 72130 gostiju i ostvareno 431913 noćenja.

Kako nam je kazala Nada Maršić, direktorica Turističke zajednice, evidentirana noćenja ostvarena su u komercijalnom smještaju  i to s oko 500 ležajeva u hotelima, hostelima i planinarskom domu  i oko 7500 ležajeva u domaćinstvima.

Realni broj gostiju u Kaštelima bio je i znatno veći, no u statističke evidencije ne ulazi nekomercijalni smještaj, kod uže rodbine, iako je poznato da i u ovom segmentu postoje kapaciteti od približno tisuću kreveta.

Isto tako, u evidenciju nisu uključena ni noćenja nautičara.

- Prošle, 2016. Godine, ukupno je do kraja godine bilo ostvareno cca 380.000 noćenja. S obzirom na dosadašnje rezultate za očekivati je da ćemo ove godine ostvariti pola milijuna noćenja do kraja godine – kazala je Maršić.

Kao i u godinama ranije,  najbrojniji gosti na kaštelanskom području bili su Poljaci, koji su ostvarili 21 posto od ukupnog broja noćenja, a potom su Nijemci, Česi, Slovaci i drugi.

Domaćih gostiju tijekom osam mjeseci u Kaštelima je bilo 7 posto, a tijekom samog kolovoza tek 4 posto od ukupnog broja gostiju.


KOMENTARI: