NAJLOŠIJI REZULTATI OVE SEZONE NA JADRANU
Kraj kolovoza donio je najlošije ovosezonske rezultate ispitivanja kakvoće mora duž hrvatske strane Jadrana pa su prošlog tjedna čak tri plaže na sjevernom dijelu dobile crvenu oznaku. Na kaštelanskim plažama kakvoća je bila kao i u ostatku sezone, najveći dio plaža ponio je oznaku izvrsno, dok je plaža Kamp bila dobre, a Gojača i Torac zadovoljavajuće kvalitete.

Rezultati uzorkovanja mora, koje u Splitsko-dalmatinskoj županiji provodi  Nastavni zavod za javno zdravstvo, a u drugim područjima tamošnje ovlaštene ustanove, prikazuju se pomoću četiri oznake, plava oznaka je za izvrsnu kakvoću mora, zelena za dobru kakvoću, žuta za zadovoljavajuću te crvena oznaka za nezadovoljavajuću kakvoću na pojedinoj plaži.

Ove sezone redovna ispitivanja počela su se provoditi u drugoj polovici svibnja, a do kraja kolovoza bilo ih je osam.

U svih osam ispitivanja plavu oznaku izvrsne kakvoće dobilo je pet kaštelanski plaža, Baletna u Kambelovcu, Puntica - Poštanski u Lukšiću, Palace u Starom te Gabine i Resnik u Štafiliću. Plaže Šoulavy  i Miljenko i Dobrila u Lukšiću sedam puta su dobile plavu, a jednom zelenu oznaku.

Šest puta plavu, jednom zelenu i jednom žutu oznaku dobila je plaža Kamp u Gomilici, dok su plaže Đardin u Starom i Gojača u Sućurcu nosile po šest plavih i po dvije žute oznake.

Najmanje puta ocjenu izvrsno dobila je plaža Torac u Gomilici, pet puta, jednom je kakvoća bila dobra, a dva puta zdovoljavajuća.

Kakvoća na plažama Jadrana

Od uzoraka na 953 plaže na Jadranu, ispitivanih posljednji dana kolovoza,  njih 919 bilo je izvrsne kakvoće, 18 je dobilo ocjenu dobro, 13 uzoraka zadovoljavajuću, a na tri plaže more nije bilo za kupanje, i to na plaži Crvenog križa u Novom Vinodolskom te plažama hotela Talasoterapija i Omorika u Crikvenici.

Uz kaštelanske plaže Torac, Gojaču i Kamp prošlog je tjedna blaže zagađenje s ipak prolaznim ocjenama bilo na nekoliko plaža dubrovačkog područja, Rijeci i Opatiji, Medulinu, na dvije plaže u Starom Gradu, nekoliko plaža u Poreču, Vodicama, omiškom području, Šibeniku, Zadru.... 


KOMENTARI: