BOTIĆI SPREMILI NAJBOLJU ŠALŠU
Veselo i rasplesano sinoć je bilo na štafilićkom Igrišću, gdje su se još od kasnih poslijepodnevnih sati širili mirisi jednog od najpopularnijeg jela ovog područja, šalše, kojega su, kao i godinama ranije, organizatori ove večeri, spojili s popularnim latino plesom od kojeg ga razlikuju samo „kvačice“ u nazivu.

Tradicionalni Festival šalše i salse, što ga je sedmu godinu za redom organizirala Udruga za promicanje kvalitete života, kulturnih vrijednosti i baštine „Šušur“, uz pokroviteljstvo Turističke zajednice i Grada Kaštela, tako je okupio brojne ljubitelje ovog crvenog umaka, kojeg su vješte ruke kuhara iz kaštelanskih udruga pripremale na svojim štandovima.

Premda su svi sudionici imali svoje tajne racepture i omiljenu vrstu rajčica ili poma od kojih spremaju šalšu, stručni kuharski žiri najboljom je ipak proglasio onu s piletinom, koju su skuhali članovi Udruge za revitalizaciju sela Opor – Botići, a njihov recept uspjeha su prave domaće pome i dugotrajno kuhanje, otkrili su nam Joško i Mario, Botić, dakako.

Kako je baš dugo i polagano kuhanje najbolji recept za dobru šalšu, koja je temelj za sve naše umake, složio se i jedan od članova žirija Anton Nišević, naglasivši prilikom proglašenja pobjednika ovog kuharskog natjecanja, kako su presudile samo nijanse, pa je  drugo mjesto pripalo Dječjem vrtiću Kaštela, a treće Udruzi tjelesnih invalida Kaštela, koji su  kao i većina sudionika igrali na sigurno, spremivši šalšu s manistrom.

Stotinjak kilograma poma završilo je tako u tećama sudionika ove večeri spize i plesa, a osim nagrađenih, kuhali su još i članovi solinske krnevalske udruge Cirimigini, Udruge prijatelji ojkavice Kaštela, Ajmo zapivat iz Bogdanovića, KUD Karol Wojtila, Kaštelanske mažoretkinje, ali i kuhari restorana Baletna škola, A kako i ne bi, kada je ova večer imala i humanitarni karakter pa je sav novac prikupljen prodajom jela namijenjen kući za beskućnike u Kaštel Gomilici, na čemu je svima od srca zahvalio Srećko Radan iz Udruge sv. Jeronim.

I dok su sudionici kuharskog dijela ovoga festivala već lagano dovršavali svoja jela, defile plesnih skupina od Kaštel Starog do Štafilića u kojem se sudjelovale Kaštelanske mažoretknje, KUD Korak i plesni klub K7,  svojim šarenim  kostimima i plesnim ritmovima salse i sambe, plijenio je pažnju i mamio poglede posjetitelja. Ipak najviše pozornosti svojim je trbušnim plesom privukla  Jelena Pajčić, posebice muškog dijela publike.

Atmosferu ove prohladne ljetne večeri, ugrijali su i članovi Bravo banda, pa dobrog raspoloženja i plesa nije nedostajalo, a za najveseliju plesačicu proglašena je Fani iz Kambelovca. I dok je titulu najstarije, odnosno najučinkovitije plesačice odnijela Aida iz Splita, najmlađim plesačem i plesačicom proglašeni su starosejani Roko i Lara. Nagrada za najbolji plesni par, kojeg su činili Mato i Smilja, također je ostao na domaćem terenu, no ona za najuporniji plesni par, koji je u plešući uživao cijele večeri, ipak je otišla u ruke Mirze i Tanje iz Sarajeva.

-Kao što se šalša kuha na razne načine, tako se i salsa pleše na razne načine, a kako nam prolaze već i lito i pome,  svi trebamo još malo uživati u ovim ljetnim danima uz ples, rezimirala je ovaj neobičan spoj Željka Perdić iz Udruge Šušur, a da našu slavnu šalšu, „sirotinjsko jelo“  trebamo približiti i našim gostima, kojih je ove godine gotovo 50 posto više,  složila se i direktorica Turističke zajednice Nada Maršić.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI: