VRUĆI KRUMPIR
Hoće li se radovi na mostu za Čiovo napokon pokrenuti s mrtve točke? Ako je suditi po informacijama iz Hrvatskih cesta uskoro slijedi nastavak radova jer su u utorak ujutro otvorene ponude pristigle na natječaj za novog izvođača radova pa nove najave govore kako će most biti završen do početka turističke sezone sljedeće godine.

Podsjetimo, izvođač radova na čiovskom mostu do početka travnja ove godine bila je tvrtka Vijadukt, koja je u taj posao ušla u veljači 2015. godine. Rok za dovršetak radova bio je kraj prošle godine, no on je pomaknut do polovice lipnja ove godine. Ali sve je stalo nakon što je tvrtka Viadukt „upala“ u probleme.
Most između kopna i otoka Čiova bit će dugačak 546 metara, s pristupnim prometnicama od 1,8 kilometara, a vrijednost ugovorenih radova s Vijaduktom iznosila je, s PDV-om, nešto manje od 162 milijuna kuna. Novac za financiranje izgradnje mosta osiguran je najvećim dijelom iz europskih fondova.
Hrvatske ceste su s Viaduktom, zbog nastalih problema, raskinule ugovor i raspisan je novi natječaj, a cijeli postupak trajao je dugih pet mjeseci. Kako smo naveli, ponude, tek njih dvije, otvorene su jutros.

- Zaprimljene su dvije ponude, jedna od zajednice ponuditelja Poduzeća za ceste Split i Strabaga, vrijednosti 119 milijuna kuna bez PDV-a i druga od zajednice ponuditelja koju čine Pomgrad, Zagreb montaža i Đuro Đaković, a vrijednost njihove ponude je oko 113 milijuna kuna bez PDV-a. Odmah po otvaranju ponuda započelo se s evaluacijom samih ponuda te će se nakon toga donijeti odluka o odabiru izvođača. Osnovni kriterij je vrijednost same ponude, no treba vidjeti jesu li obje ponude valjane. Po donošenju odluke i odabiru slijedi kraći period mirovanja, odnosno vrijeme eventualnih žalbi.  
S radovima će se započeti odmah po potpisivanju ugovora. Most mora biti završen do početka iduće turističke sezone – ustvrdila je glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Pajić.

Na nove vijesti o nastavku cijelog postupka, gradonačelnik Trogira, Ante Bilić, izrazio je zadovoljstvo, ali i skeptičnost.

- Most ne smije biti političko pitanje i drago nam je da se sve pomaklo s mrtve točke, ali smo i dalje skeptični jer više puta nam je obećavano, a nije dovršeno. Grad Trogir će i dalje biti konstruktivni partner i nadamo se da će most stvarno biti gotov do sljedeće turističke sezone iako izgradnjom mosta neće biti kompletno uklonjen problem prometne gužve u Trogiru zbog čega i dalje radimo na definiranju konačnog rješenja prometnih problema - zaključio je Bilić.


KOMENTARI: