POČELE PRIJAVE
Udruga umirovljenika Lažani iz Kaštel Kambelovca, organizira hodočašće u Udbinu, u subotu, 9. rujna, kada se u tom mjestu obilježava Dan hrvatskih mučenika.

Svi zainteresirani za odlazak na hodočašće mogu se javiti svaki dan u vremenu od 15 do 20 sati u prostorije udruge Lažani u Kaštel Kambelovcu.
Isto tako dodatne informacije o vremenu polaska i povratka, cijeni putovanja te programu hodočašća, mogu se dobiti pozivom na broj telefona 098/187-4631 - Mate Taraš.

Navedenog dana misno slavlje u svetištu Crkve hrvatskih mučenika u Udbini započinje u 11 sati, a dio vjernika uključit će se u Križni put s Krbavskog polja, koji kreće u 9 sati.
Misno slavlje predvodit će mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup .

- Kroz proteklo vrijeme dogodile su se mnoge promjene, ali naš odnos prema hrvatskim mučenicima i prema njihovom Svetištu na Udbini, zacijelo, nije se promijenio i ne treba se mijenjati.
Zahvaljujući hrvatskom narodu i hodočasnicima, niknulo je svetište Crkve hrvatskih mučenika. Pokretači ideje i projekta nisu krenuli u gradnju sa zatvorenom financijskom konstrukcijom, nego s vjerom da će narod razumjeti poruku projekta. I nisu se prevarili. Nismo nikome ostali dužni. Dakako, sada idemo brzinom koju nam mogućnosti dopuštaju. Ostaje naime, još mnogo toga što projekt uključuje, u prvom redu uređenje kripte, križnog puta od Krbavskog polja do Crkve hrvatskih mučenika, a nećemo napustiti ni ideju Svehrvatskog groba na Krbavskom polju u koji će se posmrtni ostaci neidentificiranih žrtava, otkopani iz raznih jama i grobišta, dostojanstveno pokapati.

Ići ćemo korak po korak kako nam mogućnosti budu dopuštale. Ono što nam je sada najvažnije jest to da Crkva hrvatskih mučenika postaje sve više svetište našega naroda, tj. sveto mjesto po molitvi i zahvalnosti Bogu koji nas je pratio kroz cijelu našu povijest i bio jamac našega opstanka. Znamo da je Udbina samo jedno od tolikih mjesta našeg stradanja, ali ona želi zagrliti i objediniti u sebi i sva tolika druga mjesta patnje našega naroda, i po molitvama hodočasnika prikazivati Bogu našu mučeničku povijest kao prinos Bogu i zalog naše bolje budućnosti. U tom smislu se radujemo svakoj molitvenoj duši koja će nam se pridružiti na proslavi u subotu 9. rujna – poručio je u pripremama za ovaj dan, biskup gospićki i senjski, Zdenko Križić.

U programu ove proslave sudjelovat će svojim koncertom i klapa Sv. Juraj HRM


KOMENTARI: