FESTIVAL OJKAVICE U BOGDANOVIĆIMA
I ove su se subote, uz Jurića lokvu u Bogdanovićima, okupili čuvari tradicije i baštine Dalmatinske zagore, na sedmom po redu Festivalu ojkavice, u organizaciji udruge „Ajmo zapivat“.

Na festivalu je svoje umijeće pjevanja ojkavice pokazalo tridesetak pjevača, a festival su svojim nastupom otvorili članovi udruge organizatora, predvođeni glasovima Mate Jurića i njegovog četverogodišnjeg unuka Nikole.
Sve sudionike festivala pozdravio je načelnik općine Lećevica, Ante Baran te gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović i pročelnica Sandra Zokić, a festivalu je kao i prethodnih šest godina, nazočio i saborski zastupnik Ante Sanader, koji se i sam okušao u pjevanju ojkavice.

Ovom prigodom o ojkavici, njenom značenju u prošlosti Zagore, razlozima te načinima pjevanja i tematici, govorio je Pero Matas iz Kladnjica, koji je do sada sakupio više od 10 tisuća pjesama koje se pjevaju n ovaj poseban način.

Osim ojkavice posjetitelji festivala mogli su sudjelovati ili pratiti utrku u kojoj su žene trebale na leđa naprtiti balu trave i pretrčati stazu, a u tome je ovaj put bila najbolja Mara Jadrić iz Trolokava.
Muškarci su se utrkivali u nošenju dvije vreće ukupne težine 40 kg, a najbolji je bio Toni Kovač iz Kladnjica.
Zbog svoje snage, spretnosti i brzine, dvoje najboljih zasluženo su kući otišli s pršutom.

Osim Grada Kaštela i Općine Lećevica, pokrovitelji ovogodišnjeg festivali bili su i Županija Splitsko-dalmatinska te Hrvatske šume.


KOMENTARI: