NOVA UREDBA VLADE
U zanimanju javnosti za neke prijedloge ili odluke Vlade, poput poreza na nekretnine, neke „manje važne“ teme i odluke često prođu neprimjetno pa je tako Vlada nedavno utvrdila povećanje boravišne pristojbe za sljedeću godinu, a osim neslaganja poslodavaca iz djelatnosti turizma za vrijeme javne rasprave, posebnih reakcija na ovu odluku nije bilo.

Vlada Republike Hrvatske je na svojoj sjednici održanoj u Kninu, donijela Uredbu o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2018. godinu. Kako stoji u obrazloženju, visina boravišne pristojbe utvrđuje se u rasponu od 2,50 do 8 kuna, ovisno o razredu turističkog mjesta i razdoblju. Pri tome se vodilo računa da se visina boravišne pristojbe dugi niz godina nije mijenjala te da bude konkurentna u odnosu na okruženje. Istaknuto je da je Hrvatska i s najviših 8 kuna, još uvijek najjeftinija u odnosu na konkurentne zemlje.

Boravišna pristojba, prema zakonskim propisima plaća se po svakom ostvarenom noćenju, a isto je plaćaju domaći i strani državljani.
Prema novoj uredbi, koja se uglavnom odnosi na hotele, kampove, chartere i slično, došlo je do povećanja iznosa boravišne pristojbe u glavnoj sezoni za 1 kunu za razred A i B te za ostale sezone i razrede za 0,5 kuna. Također, izmijenjeni su iznosi paušala za vlasnike ili korisnike plovila, odnosno nautičare.

U svojim negodovanjima poslodavci u turizmu naveli su kako je PDV  nedavno povećan s 13 na 25 posto, bez analiza i bez uključenja struke te kako se uskoro kreće s porezom na nekretnine, a povećanje boravišne pristojbe, iako ju izravno ne plaćaju poslodavci već turisti, čini sastavni dio ukupne cijene svih usluga smještaja kojom Hrvatska konkurira na turističkom tržištu.

- Svako dodatno opterećenje smanjuje konkurentnost hrvatskog turističkog sektora što je potpuno suprotno strategiji razvoja hrvatskog turizma i preporukama EU da se smanje fiskalna i parafiskalna opterećenja gospodarstva. Prihodi od boravišne pristojbe ionako značajno rastu zbog rasta dolazaka – ustvrdili su poslodavci, no njihove reakcije nisu imale učinka na odluku Vlade pa će turističke zajednice u slijedećoj godini inkasirati više i od boravišne pristojbe.

Privatnim iznajmljivačima uglavnom ostaje isto

Iako se povećanje visine boravišne pristojbe, prema obrazloženju, ne odnosi na privatne iznajmljivače i vlasnike stanova i kuća za odmor, kojima će  visina boravišne pristojbe ostati na istoj razini kao i u 2017. godini, a većina njih boravišnu pristojbu plaća paušalno, bilo je zanimljivo čuti i što o tome kaže predsjednica udruge iznajmljivača privatnog smještaja Kaštela "Rivijera Kaštela", Merri Teklić.

- Osluškujući bilo našeg grada, odnosno ljudi u njemu koji se bave turizmom, pričajući sa iznajmljivačima apartmana kao i onih koji se turizmom bave u drugim uslužnim zanimanjima, dolazim do zaključka da taj potez Vlade nije dočekan s veseljem. Dapače, skoro svi se tuže da su im i ovako velika davanja, a mala pomoć od kad se radi o unapređenju turizma, koji nam svima donosi dobit i dobrobit, bilo neposredno bilo posredno – kazala je kratko Teklić, a Ante Srdar iz Kaštel Gomilice,  koji se bavi se prijevozom i organiziranjem brodskih tura  bio je poprilično konkretan u svojoj kritici.

- Način razmišljanja hrvatske političke klase, tj. svih onih građana Hrvatske koji primaju plaću iz državnog proračuna i ne ovise egzistencijalno o rezultatima svog rada, nego jedino o izborenoj poziciji na državnim jaslama podsjeća na onog Bračanina iz starog poznatog vica koji je „ učija tovara da ne ji“. „Taman san ga nauci, a on krepa“. Tako i naša  politička klasa smatra da se podrazumijeva da svi mi koji  se na slobodnom tržištu borimo za svoju egzistenciju ne trebamo ni jesti ni piti nego samo raditi za njihove beneficije. Podrazumijeva se da se stalno povećava udio raznovrsnih poreznih i vanporeznih davanja u bruto državnom proizvodu da bi se nahranio uvijek gladan birokratski aparat, koji sve više buja i raste postajući samom sebi svrhom, umjesto da pridonosi porastu standarda usluga koje bi u stvari trebao pružati građanima.
Stalno izmišljajući nekakve navodno unapređujuće reforme, ustvari se kompliciraju i multipliciraju nadležnosti raznih državnih tijela, te se umjesto obećavajuće racionalizacije ustvari komplicira i usporava administracija da bi se na taj način opravdalo postojanje sve više raznovrsnih savjeta, komisija, ureda.
Na tragu tog mentaliteta je i povećanje boravišne pristojbe. Glavni argumenti su da već odavno nije povećana, a u Rimu, Monaku i Barceloni je puno veća, pa onda je valjda treba povećati i u Kaštelima. Kao da je malo što imamo opterećenja porezom na dohodak, trošarinama i PDV-om među najvećima u svijetu, kao da je malo uvođenje poreza na nekretnine, koji je bez obzira na najave da neće biti bitno veći od komunalne naknade koja se ukida, ali zato će obuhvatiti mnogostruko veću osnovicu, dakle neizbježno će u stvarnosti stvoriti mnogo veće porezno opterećenje građana. Građani su donedavno državnim potporama stimulirani da povećaju standarde turističkog smještaja npr. izgradnjom bazena, da bi im se na račun izgrađenih bazena sad razrezao veći porez na nekretnine, kao da izgradnjom istih već nisu platili PDV, kao da iznajmljivanjem po većoj cijeni neće platiti i proporcionalno povećane poreze, ne nego sad imaju platiti i porez na porez.
Stotine su već primjera kako državni aparat ukidanjem jednih nameta opravdava uvođenje novih nameta, naravno u većem iznosu, ali kad se povećavanje pristojbe pravda da već dugo nije povećana, to nakon svega gore navedenog postaje već iritirajuće arogantno – zaključio je Srdar.

Nova uredba može se pogledati OVDJE


KOMENTARI: