SPUŠTEN ZASTOR NA OVOGODIŠNJU LEGENDU O MILJENKU I DOBRILI
Nekada nas ljubav pogodi, dođe sama, a nekada joj je potrebna naša pomoć da nađe put do pojedinih srca. A za pronaći taj put, kroz prošlost, ali i danas, koristile su se i koriste se različite metode, pripremali su se ljubavni napitci, hrana koja je bila afrodizijak, izrađivale amajlije... Dio takvih pripravaka i predmeta povezanih s ljubavlju imali su priliku vidjeti svi oni koji su u četvrtak bili u Kaštel Lukšiću te posjetili prvi kaštelanski Festival ljubavnih napitaka.

Festivalom ljubavnih napitaka, na poseban način završena je ovogodišnja Legenda o Miljenku i Dobrili, koja se proteklih sedam dana odvijala u Kaštel Lukšiću.

- Cijelu smo manifestaciju željeli završiti u jednom ležernom tonu, pri čemu će se posjetitelji imati priliku opustiti, kušati ljubavne napitke, kolače, vina i drugo, kupiti neki suvenir koji asocira na ljubav, nakit, ukrasne predmete i sve ono što su nam na štandovima predstavili OPG-ovi, kako iz Kaštela tako i gosTi iz drugiH gradova. Uz bogatu ponudu na štandovima, cijela večer je prepuna ljubavi, što nam je, uz predstavljanje domaćih proizvoda, i bio jedan od najvažnijih ciljeva – kazala je direktorica Turističke zajednice, Nada Maršić.

Za ležernu atmosferu večeri dio zasluga pripao je i koordinatorici cijelog projekta Marijani Vulas te voditelju Damiru Mihanoviću Čubiju, koji je na lukšićko brce donio salve smijeha. Razgovarao je s posjetiteljima, izlagačima, kušao ljubavne napitke i sve dobro zabavio.

A na štandovima se moglo naći svega, od ukrasnih predmeta obrtnika koji su pristigli iz Šibenika i Solina, zdravog soka od aronije iz Virovitice za kojeg je izlagačica kazala da čisti krv i daje energiju potrebnu za ljubav, kaštelanskog vina iz konobe Vlade Perišina, za koje se još utvrđuje djeluje li stvarno na određivanje spola budućeg djeteta te kolača koji bude ljubav, a koje su izradile vrijedne ruke članova Udruge tjelesnih invalida Kaštela.
Slatke ljubavne ružice i kaštelanske kolače predstavila je i jedna od domaćih pekara, na pojedinim štandovima mogli su se nabaviti umjetnički modeli Miljenka i Dobrili, nije nedostajalo ni domaćih likera i rakija i još mnogo toga.
Na štandu na kojem su bili izloženi radovi od maslinovog drveta, Nikole Bekavca, uz svijećnjake za romantične večere, ogrlice s privjescima sa srcem i druge suvenire, pažnju je plijenio par vjenčanih prstenova izrađen od maslinovog drveta, koji je jako brzo našao nove vlasniku u zaljubljenom paru talijanskih turista.
A među samim ljubavnim napitcima, mnogi su se složili, najbolji su bili oni, „smućkani“ na štandu ekipe iz Kaštelanskog kazališta.

- MI smo za večeras pripremili dva shootera, jednog s dodatkom likera od rogača i jednog s dodatkom likera od smokve, a nazvali smo ih Vitturi i Rušinac. Tu su i dvije vrste koktela, jedan je malo slađi, Dobrila, u kojeg uz votku i različite dodatke o kojima nećemo govoriti, ide i liker od šepurike te jedan malo jači, sa sokom od grejpa, rumom i limunčelom, kojem smo dali ime Miljenko – ukratko nam je njihovo „mućkanje“ objasnila Ivona Čuljak.

U pripremu ljubavnih napitaka ove su se večeri uključili i poneki obližnji kafići, a nakon kušanja istih, svi su ustvrdili, da je u zraku ove večeri puno ljubavi.
Takva atmosfera, puna ljubavi, nije mogla proći ni bez dobre glazbe, za koju su bili zaduženi klapa Štorija, ženska vokalna skupina Kaštelanke te Nedo Kovačev, a ove večeri nije nedostajalo ni vatre, kako one u srcima tako i u rukama uličnih zabavljača.
Svakako treba spomenuti da su i najmlađi ove večeri došli na svoje, slušajući bajke koje im je pričala Jasna Held, pripovjedačica iz Dubrovnika.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI: