hren
 

IN MEMORIAM
Kaštelansku sportsku javnost te brojne građane Kaštela, u utorak je pogodila vijest o smrti Mirka Parčine, dugogodišnjeg sportaša i sportskog djelatnika, koji se duže vremena borio s teškom bolesti.

Mirko Parčina rođen je 1949. godine u Kladnjicama. Kao sedamnaestogodišnjak počeo se baviti judom u Splitu, a u judu je proveo dugi niz godina, kao natjecatelj, a potom i kao trener. Bio je sportski vizionar koji je 1973. godine utemeljio judo klub Željezara u Kaštel Sućurcu, koji danas nosi ime JK Dalmacijacement.
U ovom trofejnom kaštelanskom klubu radio je kao trener, s mladima, koje je vrijedno učio, kako bi postizali što bolje rezultate, ne samo na tatamijima već i u svakidašnjem životu. Osim što je bio trener generacijama mladih judaša, Parčina je u sućuračkom klubu obnašao i dužnost tajnika i predsjednika, a svoj obol judo sportu dao je u suradnji i pomoći i drugim judo klubovima u cijeloj županiji te je tako ostavio vječan trag u razvoju judo sporta u državi.
Hrvatski judo savez u veljači 2006. godine Mirka je promovirao u nositelja majstorskog crnog pojasa, 6. DAN.

Mnogi sportaši i izvan juda, Mirka će pamtiti kao jednog od suosnivača Zajednice sportskih udruga grada Kaštela 1998. godine, kojoj je bio na čelu punih 18 godina, za koje je vrijeme kaštelanski sport podigao na jednu većinu razinu, kako u organizaciji, tako i financiranju i djelovanju.
Autor je i dvije knjige iz područja juda, „Judo – Primjena tehnike“  i „Judo – Kako postati vrhunski športaš“ 2002. godine.

Osim što je bio sportaš i sportski djelatnik, Mirko je dio svog života posvetio i umjetnosti, slikarstvu i kiparstvu. Pohađao je školu primijenjenih umjetnosti u Splitu, a premda je stjecanjem okolnosti radio razne poslove, slikarstvo ga je pratilo kroz cijeli život.
Svoje radove izlagao je na brojnim skupnim izložbama, a 2008. godine održao je i samostalnu izložbu svojih djela.

Mirko Parčina, po svojoj osobnoj želji, sahranjen je tiho, ove srijede, u krugu najbliže obitelji i prijatelja.


KOMENTARI: