IN MEMORIAM
U subotu, 5. kolovoza, u 60. godini života, iznenadnom smrću preminuo prof.dr.sc. Dobromir Bonacin, kaštelanski znanstvenik i jedan od pionira online novinarstva i pokretač prvog web medija na ovim prostorima.

Prof.dr.sc.Dobromir Bonacin iz Kaštel Sućurca diplomirao je 1983. godine na Filozofskom fakultetu u Splitu i stekao zvanje profesora tjelesnog odgoja, nakon čega je nastavio s usavršavanjem, te je 1990. godine  na Fakutetu  za fizičku kulturu u Sarajevu stekao titulu magistra društveno humanističkih nauka iz oblasti fizičke kulture.  Četrnaest godina kasnije, na istom fakultetu obranio je doktorsku disertaciju te postao doktor nauka iz područja sporta i tjelesnog odgoja, a 2006. godine, na temelju odredbi o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i u Hrvatskoj stječe titulu dr.sc. doktor kineziologije. Godinu kasnije postaje znanstveni suradnik, a 2013. godine u Travniku postaje izvanredni profesor.

Među zaposlenjima, koja se navode u njegovoj biografiji  su istraživač na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Sveučilišta u Sarajevu. profesor na Univerzitetu u Travniku, gdje je tijekom godina bio prorektor za nauku Univerziteta, prorektor Univerziteta te prodekan za nauku. U njegovoj bogatoj karijeri profesora upoznali su ga i studenti i sarajevskog Fakulteta za tjelesni odgoj te posljednjih godina i studenti Univerziteta u Mostaru.
Prof.dr.sc. Dobromir Bonacin iza sebe je ostavio cijeli niz znanstvenih tekstova i radova, od kojih je većina iz područja društvenih znanosti, posebno kineziologije.

Ono po čemu će ga novinarski svijet pamtiti je pokretanje prvog web medija u Kaštelima još 2002. godine, kada je Bonacin zajedno sa suprugom Danijelom i nekolicinom entuzijasta, posebno  Zdravka Careva, Dragana Kovača i informatičke udruge 7 Kaštela, koja je bila i matična udruga izdavača, pokrenuo Kanon, prve kaštelanske novine online.
Kanon je jednom tjedno objavljivao važnije teme i tekstove o događanjima na području svih sedam Kaštela, a u njemu su svoje prve korake odradili i neki , danas već iskusni kaštelanski novinari.
No, kako u to vrijeme još uvijek nije bilo sluha za ovakav vid novinarstva pa je izostala podrška lokalne zajednice i domaćih oglašivača, Kanon je morao „zatvoriti svoja vrata“.

Pogreb Dobromira Bonacina održat će se na mjesnom groblju Gospe na Hladi u Kaštel Sućurcu, danas, u ponedjeljak, 7. kolovoza u 18.30 sati.

Sućut obitelji, rodbini i prijateljima upućuje redakcija Portala grada Kaštela.


KOMENTARI: