DRUŽENJE SA SVJETSKIM PRVACIMA
- Nisam mogao ni sanjati da ćemo postići ovakav rezultat, imam osjećaj da još sanjam - kazao je po povratku u Kaštela nastavnik tehničke kulture u osnovnoj školi Kneza Trpimira u Kaštel Gomilici, Zoran Vukić, mentor dvojice mladih lumena, Antonija Nikolića i Paška Zekića, koji su na nedavnom Svjetskom prvenstvu mladih robotičara u Japanu, kao članovi ekipe Croadriatic, osvojili titulu svjetskih prvaka.

Za razliku od svog mentora, Paško Zekić, koji će u narednoj godini krenuti u osmi razred gomiličke škole, pobjedu je ocijenio, ni manje ni više, nego očekivanom.

- Bio sam siguran da ćemo se kući vratiti kao pobjednici. Dvije godine smo marljivo radili na našem robotu, od ideje do realizacije zadnjeg detalja. Odlično smo se pripremili i trud se isplatio – ustvrdio je Paško.

- Naš put u Japan ustvari je započeo  prošle godine, u studenom, na robotičkom natjecanju u Robo ligi u Zagrebu, gdje smo osvojili prvo mjesto. Potom smo sudjelovali u drugom kolu Robo lige u Sinju i opet prvi. Uz ovakve rezultate kod kuće trebao nam je i dobar rezultat na nekom međunarodnom natjecanju pa smo tako, za vrijeme proljetnih praznika, otišli na natjecanje u Austriju, s kojeg smo se vratili s prvim mjestom. No vizu za Japan još nismo bili dobili, već smo samo stekli pravo prijave na Svjetsko prvenstvo u Japanu. Tu se u priču uključio Hrvatski robotički savez, naišli smo na pozitivne reakcije ponekih lokalnih zajednica i sponzora i na kraju smo otišli za Japan – kazao je između ostalog u razgovoru s novinarima, mentor Vukić

Mladi robotičari, s puno zanosa, ispričali su nam o specifikaciji njihovog robota, od  toga kako je to robot treće generacije, odnosno treći koji ovakav koji su napravili i to potpuno samostalno. Kazali su i kako je generalno Antonio bio zaduđen za tehnički, a Paško za programerski dio zadataka. Najavili su nam momci i prelazak u višu kategoriju, gdje će robot moći težiti više, u kojoj loptu neće pratiti senzori  već kamere, nabrajajući nam cijeli niz tehničkih i programerskih podataka, koje nismo uspijeli niti zapisati, a kamoli razumijeti.
No, dobro smo razumijeli kada su nam ispričali kako su u pripremama vagali svog nogometaša, koji nije smio imati više od 1100 grama. Vaga u školi pokazivala je jedno, vaga u trgovini drugo, a ona u ljekarni treće. Kao i situaciju u kojoj im je naručena baterija bila preteška pa im je u pomoć priskočio Gomiličanin Mario Banovac, osiguravši im lakšu bateriju sa svog drona.

Zahtjevna inspekcija

Na samom putu do Japana, za koji je Paško kazao kako ga je skoro cijelog prespavao, imali su novih problema, pa im se put skoro zaustavio u Dohi, no kako su kazali, sve su to uspomene koje će pamtiti cijeli život.

- U Japanu su nastupile ekipe iz četrdesetak zemalja, svaka zemlja imala je više ekipa, poput Hrvatske koja je imala devet ekipa koje su je predstavljale, podijeljenih u kategorije, a u našoj kategoriji „soccer light primary“   nastupilo je 16 ekipa.
Stručni sud, koji je ocijenjivao robote, izvršio je inspekciju i nakon pregleda robota, pri čemu utvrđuju jesu li napravljeni prema pravilima, obavio  je razgovore s članovima ekipa, u kojem smo morali opisati naš rad, objasniti postupke, inovacije, ispravke pogrešaka i drugo te dokazati kako je riječ o našem radu, a ne nečijem drugom – dio je onoga što nam je o boravku u Japanu ispričao Antonio Nikolić, dosadašnji učenik škole Plokite, a budući splitski gimnazijalac.

Iako iz dvije različite škole i dva različita grada, Paško i Antonio, koji je bio službeni kapetan ekipe, članovi su Udruge mladih robotičara koja službeno djeluje u Splitu unutar Zajednice tehničke kulture, no, najčešći domaćin im je upravo škola u Gomilici,  i s kojima u udruzi radi profesor Vukić.

A priča o robotici u Kaštelima i Splitu vezana je upravo za profesora Zorana Vukića, za kojeg i Antonio i Paško kažu da je glavni krivac za njihove uspjehe na ovom polju.
Njegov trud i zalaganje posebno osjete djeca u gomiličkoj osnovnoj školi, gdje se osim robotikom u izvananstavnim aktivnostima bave i prometom, aviomodelarstvom i cijelim nizom drugih tehničkih aktivnosti, s kojima duži niz godinu školu donose brijne nagrade i priznanja.

- Djecu potičemo da se bave onim što ih zanima, budu kreativni, da međusobno surađuju, razmjenjuju ideje, razvijaju odgovornost te da svoje interese usmjere k mogućim budućim zanimanjima. Radi se o aktivnostima koje se provode u njihovo slobodno vrijeme, u sklopu škola, a koje su redovnim nastavnim programom slabo ili nikako obuhvaćene – priča profesor Vukić, koji se ovom prigodom zahvalio ravnatelju gomiličke škole, Zoranu Blaževiću, na razumijevanju i podršci te osiguravanju uvjeta u organizaciji rada i formiranju odgovarajućeg kabineta, bez čega bi rezultati bili daleko lošiji.

Mladi robotičari, unatoč što su ovih dana česti gosti u medijima, kažu da nemaju vremena za „neku slavu“, a odmah po povratku iz Japana, počeli su planirati nastup slijedeće godine u Kanadi. Kao što je bilo i za očekivati, Paško je već prognozirao prvo mjesto i na tom Svjetskom prvenstvu.

Kako bi mladim robotičarima i njihovom mentoru čestitao na ovom velikom uspjehu, prijem za svjetske prvake organizirao je i gradonačelnik Kaštela, Denis Ivanović. Grad Kaštela uvijek je davao podršku radu svim klubovima tehničke kulture na svom području, čulo se na prijemu, a podrška, kako je naveo gradonačelnik, neće izostati niti u budućnosti.

FOTO: Portal, Filko Garbin


KOMENTARI: