DRŽAVNI PRAZNIK U ČAST OLUJE I RATNIKA
Na današnji dan prije točno 22 godine, u akciji Oluja, oslobođen je grad Knin i taj dan u Hrvatskoj se s ponosom slavi kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan branitelja.

Za 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage osim Knina oslobodili su i druge gradove i mjesta  na području koje su okupatori nazivali SAO Krajinom i Republikom Srpskom Krajinom, odnosno  više od 10,5 tisuća kilometara četvornih ili više od 18 posto ukupnog teritorija Hrvatske.
Prema podacima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskijskog centra Domovinskog rata, u Oluji je poginulo 196 pripadnika hrvatskih snaga, više od njih  1100 je ranjeno, dok ih  je 15 nestalo .

Zbog svega što su učinili tijekom cijelog Domovinskog rata , u znak zahvale hrvatskim braniteljima, prema odluci Sabora  od 2008. godine, uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti  ovaj  datum slavi se i kao  Dan hrvatskih branitelja.
Ovaj praznik obilježava se diljem Hrvatske, a centralna proslava svake godine održava se u gradu Kninu.

Čestitke

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, na adresu Portala stigle su dvije čestitke upućene svim građanima.

- U znak sjećanja na sve one koji su dali živote za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku, u čast i na ponos svih hrvatskih branitelja, članova obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja i svih hrvatskih domoljuba, kao i na sve one koji su na bilo koji način zaslužni što danas imamo slobodnu i nezavisnu Hrvatsku dostojanstveno i ponosno proslavimo ovaj veliki državni blagdan!
Neka ovaj veliki dan u novijoj hrvatskoj povijesti bude proslavljen tiho i dostojanstveno, i u sjećanju na naše časne heroje i  velike pobjede.
U ime Udruge hrvatskih ratnih veterana Grada Kaštela  svim sugrađanima, hrvatskim braniteljima i obiteljima poginulih iskreno i od srca čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te  obljetnicu VRO Oluja – stoji u čestitki koju je u ime  UHRV Kaštela potpisao predsjednik Ivan Bazina.

- Drage Kaštelanke i Kaštelani! Dragi branitelji!  Iskreno i od srca vam čestitamo 5. kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.
Ponosni smo na velike pobjede izborene, u za Hrvatsku teškim vremenima, na dane kada su podnesene velike žrtve, i u kojima su iznikli istinski heroji Domovinskog rata.
Veliku zahvalnost treba iskazivati dnevno, ne samo riječima već i djelima. Zadaća svih nas je da svoje mjesto, grad i zemlju gradimo kao tolerantnu zajednicu, kao mjesto slobode, demokracije, pravednosti i solidarnosti.
To je način i put da krizu i probleme s kojima se suočavamo zajedno lakše rješavamo, da Hrvatska bude zemlja u kojoj je ugodno živjeti i u kojoj se rad i kreativnost prepoznaju i promiču kao istinske vrijednost. To je put za uspješnu i sretniju Hrvatsku - stoji u poruci kaštelanskog HSLS-a i njegovog predsjednika Darija Kurtovića.

Čestitkama povodom praznika svim građanima Kaštela i Hrvatske, pridružuje se i redakcija Portala grada Kaštela.


KOMENTARI: