JAVNO IZLAGANJE O STUDIJI UTJECAJA NA OKOLIŠ KAMENOLOMA VEDRO
Stanovnici kaštelanskog dijela naselja Plano nezadovoljni su novom Studijom utjecaja na okoliš eksploatacije arhitektonsko-građevnog kamena na eksploatacijskom polju Vedro u Planom, čulo se na javnom izlaganju, koje je u sklopu javne rasprave održano u kaštelanskoj Gradskoj vijećnici.

Kao što je poznato, prvu Studiju utjecaja na okoliš kamenoloma Vedro te kamenoloma Vid i Duboka draga, nakon tužbe stanovnika Planog i Grada Kaštela, Upravni sud u Splitu je poništio pa se cijeli postupak vratio na početak, od izrade nove Studije do javne rasprave.

Javno izlaganje vodio je Mladen Perišić iz Županijskog odjela za zaštitu okoliša, a Studiju je nazočnim stanovnicima Planog, predstavnicima više ekoloških udruga te predstavnicima investitora, predstavio  Goran Pašalić iz IPZ Uniprojekt Terra, izrađivača Studije.

Studija donosi opis samog zahvata te dosadašnju zakonsku proceduru, utjecaj zhvata na okoliš, različita obilježja krajobraza, prihvatljivost zahvata u odnosu na stanovništvo i okoliš, mjere zaštite okoliša, program praćenja stanja i druge važne čimbenike.

- U novoj Studiji nije nađen, u odnosu na prvu Studiju, niti jedan novi monitoring koji bi trebalo propisati. Naš zaključak je da je zahvat, uz primjenu navedenih mjera, prihvatljiv – ustvrdio je na kraju svog izlaganja Pašalić, koji je ujedno naveo da su i buka i prašina, u odnosu na građevinsko područje u Planom, unutar dozvoljenih granica.

S izlaganjem i činjenicama navedenim u Studiji nisu se složili nazočni građani i predstavnici ekoloških udruga, a Mihovil Biočić podsjetio je da tvrtka koja je izradila ovu Studiju u Kaštelima nema kredibilitet, jer je poznato kako su upravo oni, jednom drugom studijom ustvrdii da loženje željezničkih pragova u pećima cementare nije opasno po stanovnike.
S navodima i činjenicama o utjecaju na okoliš nije se složila, između ostalih, niti bivša predsjednica gradskog Povjerenstva za praćenje stanja okoliša, Ivana Rajčić, kao i predstavnici udruge Lijepa naša Kaštela, a stanovnici Planog i članovi tamošnjeg Mjesnog odbora na čelu s Nives Karanušić, naveli su niz slučajeva iz svakodnevne prakse, koji ne govore u prilog navodima iz Studije.

- Govorimo o buci i kako je ona u dozvoljenim granicama pa me zanima kada je buka mjerena jer zakonski propisi utvrđuju da se ona mjeri u tijeku maksimalnog rada, što sigurno nije napravljeno – kazao je Tihomir Pušnik, a sudionicima izlaganja bila je zanimljiva činjenica kako Studija obuhvaća rad agregata i pojedinih strojeva, ali ne i rad pikamera, koji proizvode nesnosnu buku.

Dotakli su se stanovnici Planog u svojim govorima i uvjeta u kojima pojedinci danas žive pa je tako Slavica Đapić, koja živi u neposrednoj blizini kamenoloma, kazala kako im se život potpuno promijenio, od buke i prašine, koja uvjetuje brojne bolesti i alergije do činjenice da od prometovanja kamiona i teških strojeva više ne mogu izaći na ulicu.
Stanjem u Planom, pogođen je i životinjski svijet, kazali su nazočni.

- Veprovi s mladuncima, lisice i druge životinje dolaze do kuća i traže pomoć jer im je prirodno stanište uništeno. Nekada smo u Planom organizirali pozdrav proljeću , a danas se tamo više ne čuje cvrkut ptica – zaključila je Jelica Maravić.

Stanovnik Planog, Mladen Krnić upoznao je sve s tijekom dosadašnjih aktivnosti u traženju očuvanja okoliša i stanovnika na tom području, a posebno je naglasio kako odluka Upravnog suda nije dovela do prekida radova u navedenim kamenolomima te kako nadležni nisu učinili ništa kako bi se rješenje suda o poništavanju temeljnog dokumenta za dodjelu koncesija, ispoštovalo do završetka novog postupka.
Krnić je zatražio da se građani informiraju tko će činiti novo Povjerenstvo na kojem će se odlučivati o daljnjoj sudbini cijelog slučaja te priliku da sami građani nazoče sjednici tog Povjerenstva.

U raspravi je sudjelovao i predstavnik jednog od investitora, koji je, između ostalog, spočitao nazočnima kako su se protiv kamenoloma trebali boriti kada su lokalne zajednice donosile odluke da se na navedenom području izvodi eksploatacija kamena, a ne danas kada su privrednici investirali u tu djelatnost, a naglasio je i potrebu stalnih kontrola kako bi si radili u skladu sa zakonskim propisima.

Primjedbe iznesene na javnom izlaganju, sudionici će u pisanom obliku dostaviti provoditeljima javne rasprave, a što će od navedenog biti prihvaćeno i usvojeno, ostaje za vidjeti.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI: