POTVRĐENO PRIJATELJSTVO VALPOVČANA I KAŠTELANA
Nakon velikog požara koji je harao u okolici Splita početkom ovog tjedna, još uvijek se rezimira sve što se događalo, a na vidjelo izlaze brojne priče i situacije. Iz mora prozivki, kritika i komentara, usmjerenih uglavnom na sustav organizacije i vođenja vatrogasnih akcija, svaki dan na površinu izađu i neke lijepe, ljudske priče, baš poput priče o prijateljstvu vatrogasaca ispričane ovih dana u Kaštelima.

DVD Kaštela iz Kaštel Starog, vatrogasno je društvo, prijatelj s DVD-om Valpovo. To prijateljstvo građeno je godinama, a iz njega je izašla i dobra suradnja, kao i pojedinačna prijateljstva između pojedinih vatrogasaca.
Zato i ne čudi što su četvorica mladih vatrogasaca iz Valpova, u ponedjeljak, vidjevši razmjere požara u okolici Splita, odlučila doći i pomoći svojim prijateljima u borbi s vatrenom stihijom.

Nisi oni bili jedini vatrogasci iz unutrašnjosti koji su stigli na splitsko područje u proteklim danima. U ispomoć dalmatinskim vatrogascima pristigli su pripadnici brojnih vatrogasnih postrojbi iz kontinentalnih i sjeverno-primorskih područja, no njih četvorica, Luka Vuksanić, Domagoj Valdin, Davor Balković i Tomislav Mišinec, u Dalmaciju su stigli bez službene zapovijedi i po svojoj osobnoj odluci.

- Pratili smo sve što se događalo u ponedjeljak i jednostavno, vidjevši da je situacija sve gora, u pola sata donijeli smo odluku idemo u Dalmaciju pomoći u gašenju požara. Tek desetak sati od odluke mi smo već bili tu, pridružili se našim kaštelanskim kolegama i krenuli na požarište. Između ostalog dvojica su odradila noćnu smjenu, a dvojica dnevnu na području Mačkovca, imali smo intervenciju na Papićevom brijegu, a jedan dan i na području Dugobaba, gdje smo sudjelovali i u pružanju pomoći vatrogascima nastradalim u prometnoj nesreći -  kratko nam je ispričao Luka, koji za razliku od svojih kolega ima iskustvo gašenja požara u Dalmaciji, jer je za vrijeme svog srednjoškolskog školovanja živio upravo u Kaštelima, a i prošlu sezonu, prije povratka kući, odradio je s vatrogascima društva iz Kaštel Starog.

Dvojica Valpovčana zbog odluke da pomognu u gašenju požara žrtvovali su nekoliko dana svog godišnjeg odmora, dok su druga dvojica iskombinirala rad u smjenama kako bi četiri dana dali svoj obol u borbi s vatrom. Podršku u njihovom odlasku u Dalmaciju dali su im i njihove druge kolege, kao i obitelji, jer kako su kazali, posao vatrogasca zahtjeva i određene žrtve na koje su, u svakom trenutku spremni.

U ugodnom razgovoru s mladim vatrogascima mogli smo čuti i kako djeluje njihovo društvo, s kakvim se problemima u obavljanju vatrogasnih zadaća i oni susreću, poput starog navalnog vozila, ali i o razlici u gašenju otvorenih i šumskih požara u Slavoniji i Dalmaciji.

- Ovdje je sve puno drugačije. Od nepristupačnih kamenih terena i cijelog niza neoznačenih staza i puteva, dok je kod nas u ravnici ipak sve nekako „uređenije“. Kad kod nas gori, uglavnom gori trava – kazali su momci s osmijehom.

Prije nego što su sa svojim kombi vozilom u petak krenuli natrag put Valpova kratko su zaključili:

- Ne bi željeli da naša pomoć bude potrebna, ali ako ipak bude, doći ćemo opet i u većem broju. Ovom prigodom željeli bi reći da mi vatrogasci nismo nikakvi heroji, mi samo radimo posao koji smo izabrali, iako za njega ne primamo plaću. Isto tako željeli bi da se o vatrogascima i vatrogastvu govori tijekom cijele godine, donose odluke koje će koristiti vatrogastvu, da posao vatrogasaca dobije u društvu mjesto koje zaslužuje. Imamo solidnu opremu ali bi mogla biti i daleko bolja. Vozni park nam je star i nepouzdan, problema je puno, ali dobrom voljom i pametnim odlukama sve bi se moglo promijeniti. Ujedno zahvaljujemo svim našim kolegama u DVD-u Kaštela na gostoprimstvu i brizi za nas – kazali su Valpovčani i zajedno s domaćinom Ivicom Radunićem pozvali građane da prije bilo kakvih komentara dođu u neko od vatrogasnih društava i upoznaju se s obavljanjem posla vatrogasca.

Nakon nešto više od osam sati, valpovački vatrogasci stigli su u svoj grad, no vremena za odmor nije bilo jer su ih čekale nove radne obaveze i dežurstva u njihovom DVD-a.


KOMENTARI: