AFERA 'POŠTENO SUĐENJE'
GDJE JE DANAS HRVOJE MALEŠ Bivši predsjednik Hajduka bio je pouzdanik USKOK-a u aferi ‘Pošteno suđenje’, ali ga se potom klub s Poljuda odrekao

Nakon više od pet i pol godina od privođenja Željka Širića, Stjepana Djedovića i Nevena Šprajcera u aferi “Pošteno suđenje” stigla je pravomoćna presuda Vrhovnog suda. Bivšem međunarodnom sucu, Osječaninu Širiću, četiri godine zatvora i osam godina zabrane rada u nogometu presuda je kojom je potvrđena odluka Županijskog suda iz proljeća 2014. godine. Sudstvo je često sporo, ali i dostižno.

Jedan je čovjek imao veliku, značajniju ulogu u procesu razotkrivanja korupcijske afere. Hrvoje Maleš, “freshman” u nogometu, čovjek koji je za samo šest mjeseci na mjestu predsjednika Hajduka ostavio neizbrisiv trag u analima hrvatskog nogometa.

Sjećate li se danas Hrvoja Maleša koji je iskazao veliku građansku hrabrost prijavivši traženje mita od 30.000 eura? Prihvatio je Maleš ulogu pouzdanika USKOK-a u akciji “Pošteno suđenje”, otvorio mali milijun upitnika i na tom je sve stalo. Danas je Maleš visokopozicionirani djelatnik Hrvatske poštanke banke u Zagrebu, odavno se vratio poslu s kojeg je i uskočio u Hajduk i nogometne vode. Kako je došao do Poljuda?

Traženje navijača za transparentni klub na Poljudu dobilo je odgovor u javnom natječaju za predsjednika kluba gdje je Maleš “potukao” protukandidate postavši 1. svibnja 2011. predsjednik Uprave Hajduka.

Hajduk ga odbacio

Nogomet mu nije bio stran sport, dapače do 23. godine je aktivno igrao u Valu, Zagori i Splitu, čak je jednom u dresu Zagore uspio dobiti i ocjenu 9,5! Visoki stoper kovrčave kose ipak je nogomet pretpostavio ekonomiji, s pozicije regionalnog direktora novčarske ustanove Banco popolare. Magistar ekonomije iz Kaštel Lukšića nije dugo trpio nepravdu, nakon jednog u nizu loših suđenja Hajduku krenuo je u akciju. Nakon četiri mjeseca u ulozi predsjednika Hajduka već je imao razgovore s čelnicima HNS-a, sudačke organizacije, sa svim relevantnim čimbenicima nacionalnog nogometa. Tri mjeseca poslije prvih razgovora, uslijedilo je privođenje sudačkih čelnika Širića i Djedovića optuženih za primanje mita u traženju poštenog suđenja za Hajduk.

Što se sa optuženicima zbivalo od prosinca 2011. do danas, više-manje je poznato, ali je kamo je nestao Maleš? Sedam mjeseci poslije razotkrivanja korupcije u vrhu sudačke organizacije, Maleš je u srpnju 2012. napustio Hajduk. Gradsko vijeće i Nadzorni odbor Hajduka razriješili su Maleša, kao i mnogo godina kasnije, tražio se iskorak splitskog kluba, a pozicija predsjednika kluba u takvom je procesu uvijek najugroženija. Što je bio Malešov “krimen” u Hajduku, nikada se javno nije objasnilo. Zamijenio ga je Brbić, a Maleš je poslije 14 mjeseci rada u Hajduku otišao s Poljuda, ali i nogometa.

- Ne, ne bih pričao o nogometnim temama - i jučer smo čuli odgovor od Hrvoje Maleša.

Ni riječ o nogometu

Otkada je napustio Hajduk o nogometu više nije nijednu riječ prozborio. Istina, ponekad s prijateljima zaigra mali nogomet, ali medijski dio priče je zatvoreno poglavlje. Često je tituliran kao hrvatski Eliot Ness po uzoru na američkog federalnog agenta koji je bio simbol borbe s prohibicijom. Maleš je otkrio korupciju, ali nije postao hrvatski ni splitski Eliot Ness. Hajduk se Maleša brzo odrekao, HNS-u je sudski proces samo bio smetnja, a Širić je proteklih godina vodio obrambenu pravnu bitku i pritom studirao - pravo. Postdiplomski studij sportskog prava upisao je u baš u Splitu.

No, pravda je spora, ali još uvijek postoji.

Je li Hrvoju Malešu akcija vrijedila truda? Postupio je po savjesti, pa iako je pritom sebe i obitelj izložio sigurnosnoj opasnosti, sve je do kraja istrpio. I to sam. Zato je od Eliota Nessa postao Don Quijote hrvatskog nogometa. Nije Maleš dirnuo u nikakve vjetrenjače, mete su bile prave i žive. Ali, ostao je sam. Izolirani primjer, jer karavana hrvatskog nogometa i dalje ide s istim, čak i većim problemima. Teče ona kao rijeka, samo neki “novi klinci” sjede pored obale i čekaju da se “ribice” ulove. Pa tako do Božića i nove božićnice...

Izvor : Sportske Novosti


KOMENTARI: