IZLOŽBA KAŠTLANSKOG ARHEOLOŠKOG KOLEKCIONARA IVICE SVILANA
U Muzeju grada Kaštela jučer je otvorena izložba „Poludrago kamenje i minerali Dalmacije“ kolekcionara Ivice Svilana iz Kaštel Štafilića, inače profesionalnog ronioca, koji je od djetinjstva zaljubljen u arheologiju, a  posljednjih nekoliko godina jedini je dalmatinski lovac na minerale i kristale.

-Dalmaciju zamišljamo kao krš, ovdje oko Kaštela i Solina imamo tupinu i nitko nije očekivao da postoji ovakvo bogatstvo i ovolika raznolikost minerala i poludragog kamenja. Glavnina materijala koja je izložena potječe iz Muća, okolice Sinjskog polja, okolice Perućkog jezera te sa otoka Visa, odnosno Komiške uvale koji je vulkanskog podrijetla – kazao je prilikom otvaranja izložbe, ravnatelj Muzeja grada Kaštela, Ivan Šuta koji je ponosan na ovu izložbu jer je i sam dio te male priče.

-Ovo što vidite ovdje je rezultata truda našeg Ive koji je prešao u arheologiju jer je strastveni arheolog, amater, jedan od najzaslužnijih za otkriće antičkih Sikula na Resniku. Večeras prezentiramo tu njegovu drugu ljubav, arheologiju - kazao je Šuta.

A o ljubavi prema arheologiji nam je ispričao i sam Svilan.

-Skupljao sam uvijek nešto i imao potrebu za šetnjom, pa sam se pronašao u arheologiji. U početku sam učio preko interneta, preko Youtube-a i pratio sam rad geologa i učio od njih, pa se stvori želja za otkrivanjem. Stvarno treba biti uporan jer Hrvatska nije neka mineroološka zemlja kao Bosna i Kosovo. Ali, ipak geologija se malo poigrala te je dio tih aktivnosti vulkana nekako isplivala i u kamenolomima se da nešto naći – rekao je Svilan i objasnio nam proces od otkrivanja do obrade minerala ili poludragog kamena.

-Prvo treba imati dobro oko da bi se po boji vidi raznolikost, nekad čak ne vidite što ste pronašli dok se kamen ne raspila da bi se vidila struktura. Potom slijedi poliranje kojim kamen dobiva potpuno drugi izgled jer svaki poludragi kamen je obični kamen dok se ne izbrusi da bi pokazao svu svoju snagu i ljepotu. Imamo i dosta materijala koji još nije testiran jer imamo minerale za koje ne možemo reći točno o kojima je riječ dok se ne napravi kemijska analiza. Dosta nam u analizi pomaže Prirodoslovni muzej iz Zagreba.

Minerali i poludrago kamenje koje je večeras na izložbi je uglavnom iz aktivnih i zapuštenih kamenoloma, zapuštenih rudnika, jalovišta te vododerina. Izložba je otvorena do kraja mjeseca srpnja u prizemlju prostorija Muzeja grada Kaštela u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI: