ŠTO SU NADLEŽNI ODGOVORILI
Poštovani čitatelji, ponovo vam donosimo odgovore na pitanja koja ste uputili mjerodavnim službama proteklog tjedna. Na pitanja su ovog puta odgovarali upravitelj Vlastitog pogona Ivan Čagalj i pročelnica za komunalu Marija Pelivan.

- Poštovani, vrijeme je turističke sezone i mali koševi za otpatke pune se ubrzano pa je stoga potrebno i njihovo češće pražnjenje a svjedoci smo da danima stoje prekrcani. Čiji je uopće posao pražnjenja koševa i koji su razlozi da se to ne radi češće? Zar nije moguće organizirati ophodnju sa manjim vozilom pa da se obađu na dnevnoj bazi jer nema ih tako puno u gradu.

- Mali koševi za otpatke se prazne svakodnevno uključivo subotom i nedjeljom. Po potrebi i češće tijekom radnog vremena. Ophodnja manjim vozilom van radnog vremena bi tražila zapošljavanje dodatnih zaposlenika jer je postojeći broj zaposlenih ionako prenapregnut dnevnim obvezama održavanja, čišćenja i podrške Kaštelanskom ljetu. 
Problem predstavljaju neodgovorni građani koji svoj kućni otpad također ostavljaju u malim kontejnerima tako da svakodnevno pronalazimo vrećice s kućnim otpadom po koševima i oko njih. Bez  solidarnosti pomoći savjesnih sugrađana desetak djelatnika Vlastitog pogona ne može očistiti Grad onako kako bismo željeli. Onako kako se ponašamo u svojim obiteljima  tako bi se trebali ponašati i prema zajedničkom javnom dobru, odgovorio je Ivan Čagalj. 

- T križanje ulice Crnoči (Kaštel Novi), odmah nakon izlaska sa brze ceste, je problematično. Razlozi:
1. više od 6 mjeseci je slomljeno ogledalo na raskrižju.
2. trava je narasla i ometa vidljivost
3. plava ograda ometa vidljivost iz smjera Rudina (što je posebno problematično jer je ogledalo slomljeno).
Molim vas informaciju, tko je zadužen za održavanje raskrižja?
Također, molim vas odgovorni popravite ogledalo i kosite travu na istočnom rubu raskrižja.

- Sve petlje na Magistrali kroz Kaštela su pod upravom Hrvatskih cesta,a održavanje istih provode Županijske ceste, te je odgovornost i obveza na njima da taj prostor bude primjeren. Službe Grada Kaštela su upozorile odgovorne u Hrvatskim cestama na problem ovoga križanja.
Ukoliko bi Vlastiti pogon  Grada Kaštela izvodio  ove radove održavanja i postavljanja prometne opreme,  to bi bilo izvan naših ovlasti i na štetu drugih svakodnevnih obveza i na trošak Grada Kaštela, kazao je Čagalj.

- Iznajmljivači ležaljki postavljaju neiznajmljene ležaljke po cijeloj plazi, tako da kupači nemaju gdje postaviti svoje ručnike. Pitam vas iznajmljuju li oni ležaljke ili ležaljke sa mjestom na plazi?

- Neiznajmljene ležaljke ne mogu se postavljati po cijeloj plaži, već ih gosti (kada ih iznajme) stavljaju na mjesto gdje žele, kratko i jasno je odgovorila pročelnica Pelivan.

Na slijedeća dva pitanja odgovorio je voditelj Vlastitog pogona Ivan Čagalj...

- Zašto križ na Malačkoj već mjesecima nije osvijetljen? Zar se tako odnosi prema palim braniteljima!

- Križ na Malačkoj je osvijetljen reflektorima kao i cijela staza od podnožja do vrha, što se svakodnevno može vidjeti. Tako da se radi o netočnoj tvrdnji čitatelja
Imamo velikih  problema s vandalima koji lome i uništavaju rasvjetna tijela a eventualni kvarovi se redovno otklanjaju. Sami križ je nekada bio osvijetljen svjetlećom trakom koja je stradala udarom groma. Zato se prešlo na osvjetljenje reflektorima.

- Potaknuta pitanjima građana, odlučila sam i ja postaviti jedno. Naime, radi se o parku u Kaštel Lukšiću ispod Pastoralnog centra. Park je "uređen" prije nekoliko mjeseci, točnije napravljene su staze (čiji zavojiti smjer je nešto o čemu bi se dalo raspravljati - tj. koliko su one prirodnog smjera za šetače i prolaznike kroz park).
Veliki nedostatak navodno uređenog parka su klupe kojima još uvijek ni traga ni glasa. Tko želi sjesti prisiljen je to činiti po zidićima koji okružuju park ili po skalama na sjevernom dijelu parka.
Saznanja sam da su potrebne klupe odavno nabavljene i negdje čekaju na postavljanje.
Turistička sezona je u punom jeku, brojni turisti i domaći svakodnevno prolaze pored ili kroz park i iskreno mislim da nisu zadovoljni kao  što  nisam ni ja. Radi se o čistom nemaru i neorganizaciji, blago rečeno.
Za kraj je moje pitanje: Što se više čeka? Jesen, kiše, mraz...

- Klupe će biti postavljene u park do kraja mjeseca srpnja a vjerojatno  i prije što će ovisiti o drugim svakodnevnim poslovima i mogućim drugim obvezama djelatnika Vlastitog pogona kao i svakodnevnim popravcima na terenu.
Šetnica u parku je tako projektirana  i izvedena da bi se sačuvao što izvorniji izgled parka i da se izbjegne rušenje vrijednih stabala.

Pitanja i nadalje možete postavljati putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Kontakt forme…


KOMENTARI: