ZADNJE VIJESTI:

07:30 - Nesnosni smrad i oblak dima zabrinuli su jutros brojne Splićane, no iz centra 112 kažu kako razloga za paniku nema.
- Kvaliteta zraka u Splitu jutros je zadovoljavajuće kvalitete i nema opasnosti za građane. Stalno pratimo stanje i vršimo mjerenja, ako dođe do pogoršanja situacije javnost će biti pravovremeno upozorena - kaže Mate Herceg iz županijskog centra 112, javlja Slobodna Dalmacija.

07:20 - Na području Žrnovnice, Tugara, Strožanca i Srinjina tokom noći nije bilo većih problema, javljaju iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra. Iako je na ovom području jutros još uvijek vidljiv dim, nema veće vatre, a manje plamenove brzo saniraju vatrogasci koji osiguravaju požarište, piše Slobodna Dalmacija

07:10 - Iz opožarenih područja na Kili i Karepovcu i jutros se diže gusti dim koji je prekrio šire splitsko područje. U Splitu se na otvorenom teško diše, a dim grize za oči pa se građanima preporuča da zatvore prozore i, ako ih imaju, upale klima uređaje. 

20:20 - Prema neslužbenim informacijama, ali iz pouzdanog izvora, vatra koja je izazvala kataklizmički požar u okolici Splita, a koja je krenula iz Tugara u noći s nedjelje na ponedjeljak izazvana je najvjerojatnije iskrenjem dalekovoda koji se nalaze u blizini.
Ta preliminarna informacija dobivena je početkom očevida koji obavlja splitska policija. Oni su obavili razgovor s nekoliko osoba koje žive na tom području te su došli do tih spoznaja.
Međutim, osim obavljenih razgovora, očevid još nije započeo budući da se još nisu stvorili uvjeti za početak očevida. Kako saznajemo, na njemu će raditi dvije ekipe splitske policijske uprave kao i kolege iz Zagreba, dok će svi izuzeti dokazi biti upućeni na vještačenje u Centar za kriminalistička vještačenja 'Ivan Vučetić' u Zagrebu, piše Slobodna Dalmacija.

16:55 - Ne prihvaćam ostavku Krstičevića, rekao je. Kaže kako je održao krizni stožer. Riječ je o jednom od 14 požara koji su bili aktivni. Medijski je zanimljiv jer je rijetkost da požar dođe do grada Splita. Želim zahvaliti vatrogascima. Materijalne štete su velike, desetak objekata je nagoreno. Izgorjelo je puno šume i maslinika. Ono što je važno je da nijedan objekt od strateškog značaja nije ugrožen. Čestitiam vatrogascima. Kad je riječ oi vojsci. Vojska i OS dolaze na požarište tenk na temelju pozvia u dogovoru s DUZS. Potpredsjednik vlade i miinstar obrane su tijekom jučerašnjeg dana temeljem svog iskustva, angažirali su pripadnike HV da dođu iz Gospića kako bi pomogli u obrani raketne baze u Žrnovnici. U usmenom dogovoru u dogovoru s Ministarstvom obrane donesena je ossluka o vojsci. Trenutno je angairano oko 400 pripadnika OS. Angažirani su u mjeri koja je adekvatna kako bi pomogli vatrogascima. Istodobono su tu kanaderi, njih 4 i airtractori koji djeluju na području oko Podstrane.  Ovom im prigodom zahvaljujem i ne prihvaćam nikakav govor o ostavci Krstičevića, između ostalog kazao je premijer Plenković na medijskoj konferenciji piše Index.hr

16:40 - Veliki plameni jezici još su uvijek vidljivi na području Srinjina, Donjeg Sitnog, Žrnovnice, Podstrane, Mravinaca i Kučina. Požar koji se jučer silovitom brzinom s Mosora obrušio na Split,vatrogasci sada tretiraju kao jedan. Vatrogasne i zračne snage su na terenu. Situacija je puno bolja, ali još uvijek gori na spomenutim lokacijama. Ponešto ozbiljniji požari su oni u Tugarama i Dugobabama pa zračne snage konstantno mijenjaju lokacije, dakako, po potrebi. Vatrogasci su na terenu i vjerojatno će tamo ostati i noćas. Svim silama se trude sva požarišta staviti pod kontrolu, te se nadaju da situacija neće eskalirati ponovno, javlja Dalmacija danas.

15:38 - Nažalost još uvijek ne možemo reći da je požar pod kontrolom niti da je lokaliziran, jer još uvijek je 10 posto površine nedostupno.  Na ovako velikoj površini izbijat će vatre i do idućih 10 dana, koliko će vatrogasci biti na ovom području u dežurstvu. Ima dosta dima u izgorenim površinama gdje su ostale male oaze koje sada počinju gorit, tu mi ne trošimo ljude jer je sve oko toga u potpunosti izgorjelo. Vatrogasci će učiniti sve da to saniraju u iduća 2-3 dana, da bude sve uredno i da se može normalno živjeti – kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina za Slobodnu Dalmaciju.

14:39 - Nudim mandat na raspolaganje ili me premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović mogu odmah smijeniti ukoliko se pokaže da vojne snage nisu na vrijeme i kvalitetno reagirale na požar - rekao je ministar obrane Damir Krstičević Jutarnjem listu povodom kritika predsjednice iz Salzburga da je vojska trebala ranije stići na opožareni teren.

13:35 - Dražen Glavina, glavni županijski vatrogasni zapovjednik, kaže da ne može reći ni da je požar lokaliziran, ni da je pod kontrolom, ali situacija se značajno smirila.

- Pojavi se povremeno otvoreni plamen, ali to uspijemo sanirati. Na nekim mjestima još dimi, ali moguće je da će dimiti još desetak dana - rekao je Glavina. Na terenu je više  od 700 ljudi, a među njima je dvjesto vojnika, javlja Dalmatinski portal.

12:28 - U Srinjinama se vatra ponovno približila kućama, javljaju čitatelji. Navodno su se vatrogasci našli u okruženju, piše Slobodna Dalmacija.

9:22 - Protupožarne namjenski organizirane snage Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, nakon smirivanja bure, angažirane su jutros, u utorak, 18. srpnja 2017. od 6,00 sati, na gašenju požara kod Splita. Na široku vatrenu frontu upućena su dva Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802 koji će prioritetno gasiti požar na najugroženijim područjima. Tijekom jučerašnjeg dana zračne snage sudjelovale su u gašenju 10 požara na području Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije pri čemu su ostvarile 74 sata naleta i na požarišta izbacile 3 500 tona vode.Tijekom prošle noći, u Raketnoj bazi Žrnovnica i gradskim četvrtima Kamen i Kila u Splitu, pripadnici Hrvatske kopnene vojske su bili angažirani na gašenju požara, a nakon toga kontroli opožarenog područja. Također, na teren je dodatno upućeno 286 pripadnika Hrvatske kopnene vojske koji su smješteni u Lori i Divuljama. Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 96 požara (37 u Šibensko-kninskoj, 28 Splitsko-dalmatinskoj, 24 u Zadarskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 750 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 26 000 tona vode te prevezena 193 zemaljska vatrogasca i vojnika i 12 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta, objavilo je Ministarstvo obrane. 

09:17 - Stanje na požarištima puno je bolje nego jučer, ne bude li nepredviđenih situacija riješit će se cijeli zapadni dio opožarenog područja i dio istočnog područja, izviješteno je na jutrošnjem sastanku Stožera civilne zaštite grada Splita kojeg je vodio gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Vatrogasaca ima dovoljno, pomoć je stigla iz cijele zemlje, za dogašivanje je uključena vojska i HGSS tako da nema potrebe za angažiranjem građana, pogotovo ne samoinicijativno.

U prihvatnom centru otvorenom u Spaladium Areni noć je provelo 11 osoba, od kojih 8 stranaca, javlja Slobodna Dalmacija

9.06 - Kaštelani uključite se u pomoć vatrogascima! Osigurajmo vatrogascima vodu za piće. Više na ovom LINKU...

8:50 - Na poziv poznatog kuhara Brace Sanjina jutros se u hotelu Lav okupilo tridesetak kuhara koji će pripremiti otprilike tisuću porcija raznovrsne hrane koja će uz pomoć Grada Splita biti dopremljena vatrogascima na prvoj crti.

08:30 Pogled prema Solinu i Klisu:

8:26 -  Sustav vodoopskrbe je u potpunosti stabliziran u svim područjima u okolici Splita, javljaju iz splitskog Vodovoda.

8:22 - Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče u potpunosti je otvorena za sve skupine vozila, a brza cesta Solin-Klis zbog požara je otvorena samo u smjeru od Dugopolja prema Splitu (DC1), gdje se vozi uz ograničenje brzine od 60 kilometara na sat, izvijestio je u utorak Hrvatski autoklub (HAK).  Zbog požara su zatvorene brza cesta Solin-Klis (DC1) u smjeru Dugopolja, županijska cesta Žrnovnica – Srinjine (ŽC6142) i županijska cesta Mravinci - Žrnovnica (ŽC6270). 

8:01 - S početkom u 9 30 sati u zgradi Županije održat će se sastanak Stožera za zaštitu i spašavanje Splitsko-dalmatinske županijeuz nazočnost predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i župana Blaženka Bobana.

06:30 - U Podstrani je jutros i dalje vidljiv otvoreni plamen, samo stotinjak metara od kuća. Kanaderi će tokom jutra braniti liniju i kuće na ovom području, dok će požarišta na predjelu od Žrnovnice do Tugara osiguravati vatrogasci kojima, nakon više od 27 sati borbe s požarom, vjetar konačno olakšava posao i požar nosi prema brdu, javlja Slobodna Dalmacija.

05:45 - Zbog požara su zatvorene: - brza cesta Solin-Klis (DC1) u oba smjera, - županijska cesta Tromilja-Šibenik (ŽC3277), - županijska cesta Žrnovnica – Srinjine (ŽC6142) i - županijska cesta Mravinci-Žrnovnica (ŽC6270). 

1:43 - Kako doznajemo, objekti u Strožancu za sada nisu u opasnosti jer su združene vatrogasne snage iz svih krajeva Hrvatske potpomognute građanima uspjeli vatru zaustaviti te ona sad ide sjevernom stranom Podstrane. Kako vatra napreduje, tako se pomiču i vatrogasne snage ne gaseći samu unutrašnjost požarišta već spašavajući ono što je najvrjednije, živote i kuće.

0:35 - Gori u brdu iznad Strožanca, vatra je prešla na južnu stranu brda i spušta se prema Strožancu i Podstrani. Vatrogasci su već stigli na požarište. Na tim je područjima započela i evakuacija stanovništva. Vjetar mijenja smjer, što dodatno pogoršava situaciju, javlja Slobodna Dalmacija

23:15 Prema posljednjim informacija koje smo dobili s terena, a koje nam je prenio zapovjednik JVP Split Ivan Kovačević u 23.10 sati, vatra gori samo na sjevernoj strani prema Mosoru, na području Dubrave i Tugara, te nešto na vrhu Peruna. - Što se tiče naseljenih mjesta više nam problema, a tijekom noći na svim požarištima ostaju vatrogasci koji su bili angažirani tijekom dana, njih više od 200 i 80 vozila. U vatrenoj stihiji koja je zahvatila šire područja grada Splita lakše ozljede (udisanje dima) zadobila su četiri vatrogasca – ispričao je Kovačević za Slobodnu Dalmaciju.

23:06 - Vatra je pod kontrolom na cijelom širem području Splita, osim Tugara. Gori vatra na Mejašima, kod trafostanice, ljudi su se sami organizirali, i sve je pod kontrolom. Na Kili je obranjena jedna kuća, stanje se smirilo, tamo više ne gori. Karepovac ne gori, pogašen je i čuva se - izjavio je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina, javlja Slobodna Dalmacija.

23:05 - Vatrogasni zapovjednik Ante Sanader kazao je kako će vatrogasci gasiti i dežurati tijekom cijele noći. Zahvalio je svim gasiteljima te ukazao na težak teren na kojem se požar odvijao, naročito se to odnosi na nepristupačna i neobrađena područja do kojih se nije moglo doći vatrogasnim vozilima. Naglasio je kako treba vjerovati samo provjerenim informacijama koje dolaze od vatrogasaca, policije i drugih službenih osoba jer je tijekom dana primjećen određeni broj neistina koje su samo stvarale bespotrebnu paniku među ljudima.

22:59 Smiren je požar na Dračevcu koji je prijetio Općinskom sudu, javlja Index.hr.

22:55 Trenutno su bez struje dijelovi Ravnih Njiva i Brda, kao i djelovi Sjeverne luke, Solina i Vranjica, ali su neki potrošači koji su ranije ostali bez električne energije sada opet prikopčani  na mrežu. - Morali smo isključiti više 110 kilovoltnih dalekovoda, dva 400 kilovoltna i nekoliko 220 kilovoltnih, pa se trenutno napajanje grada Splita vrši samo preko jednog dalekovoda u Kaštelima. Zbog takve situacije ne samo da je ugroženo napajanje električnom energijom grada Splita, nego cijele Dalmacije - objasnio je Zlatko Visković iz HEP-a  za Radio Dalmaciju, a prenosi Slobodna Dalmacija.

22:51 Kako nam svjedoci kažu, na granici Kile i Mejaša od 14 sati gori jedna kuća. Kako vatrogasci nisu pristupili gašenju, okupilo se pedesetak građana i kantama u roku od pola sata ugasilo požar, javlja Dalmatinski portal.

22:50 Pogledajte gdje sve gori:

22:45 Tijekom noći očekuje se smanjivanje intenziteta vjetra što bi trebalo uvelike olakšati posao gasiteljima.

22:42 Premijer Andrej Plenković stiže u Split u utorak. Bit će na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Splitsko-dalmatinske županije uz župana Blaženka Bobana, javlja Dalmatinski portal.

22:40 Solin, Ravne njive i Kila struju bi trebali dobiti večeras, a ostala područja tijekom sutrašnjeg dana, javljaju iz HEP-a.

22:30 HAK javlja da su zbog požara zatvorene: brza cesta Solin-Klis (DC1) u oba smjera,  županijska cesta Žrnovnica – Sitno Donje (ŽC6163) I županijska cesta Žrnovnica-Tugare-Gata (ŽC6142). Zastoj je i kolona na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionicama Solin-Split i Split-Stobreč-Podstrana. Na županijskoj cesti Konjevrate-Unešić (ŽC6092) vozi se jednim trakom, naizmjence, zbog požara.

22:28 Na obrani Splita sudjeluje 500-tinjak vatrogasaca, vojnika i građana.

22:25 Nova TV javlja kako je spašena raketna baza u Žrnovnici. Specijalna policija evakuirala je naoružanje i municiju na sigurno mjesto.

22:13 - Iako je veza bila loša, javio nam se županijski zapovjednik Dražen Glavina koji je cijeli dan na terenu. - Split je uvijek siguran tako i večeras, sve smo stavili pod kontrolu, i Smokovik i Kila POS i cestu prema Klisu. Sada nastojimo ugasiti male vatre, a trenutno prema informacijama koje imamo, preko 300 vatrogasaca je na terenu. Zajedno sa svim volonterima brojka prelazi i preko 500 ljudi. Ostajemo u pripravnosti da se vatra ne rasplamsa, u tijeku je saniranje terena – rekao je Dražen Glavina, javlja Slobodna Dalmacija.

22:12 Gori oko zgrada na splitskoj Kili. (Video Index.hr)

22:10 Grad Solin je otvorio vrata školske dvorane OŠ kraljice Jelene gdje se svi ljudima kojima je to potrebno nudi smještaj dok se ne sanira požarište, javlja Dalmatinski portal.

22:05 Ravnateljica Nastavnog zavoda javnog zdravstva Splitsko-dalmatinske županije dr. Jasna Ninčević upozorila je građane u blizini požarišta da zbog gustog dima i prašine zatvaraju prozore i vrata kuća i stanova, da ne izlaze van ako nije nužno te da uključe klima-uređaj u prostoriji u u kojoj borave.
U slučaju nužnog izlaska na otvoreno, ističe dr. Ninčević, nos i usta obvezno treba prekriti maskom ili laganom pamučnom tkaninom. Poseban oprez potreban je za kronične plućne i srčane bolesnike i malu djecu, javlja Indeks.hr.

22:00 HTV javlja da su sve službe spremne organizirati da se stanovnici čije su kuće i zgrade ugrožene smjeste u Spaladium arenu.

21:55 Novinari s terena nam javlljaju da je područje između Kile, Mejaša i Dračevca spaljena zemlja. Izgorili su i rasvjetni stupovi, a na Kili gori i trafostanica, što je jedan od razloga zašto je dio grada bez struje. Još uvijek traje borba za spas kuća na Kilu , jer na sjevernoj strani vatra još pomalo napreduje prema kućama. U slučaju pojačanja vjetra, moglo bi dođi dod novog razbuktavanja požara, javlja Dalmacija danas.

21:54 Upućen je apel svim stanovnicima da ne koriste vodu bez prijeke potrebe kako bi vatrogasci imali dostatan pritisak i količine.

21:50 Policija poziva građane da se ne zadržavaju na prometnicama, posebno u istočnom dijelu grada Splita prema Solinu. Također upozoravaju građane da se udalje iz područja benzinskih postaja, posebno BP Smokovik. Mole se vozači da isključivo u hitnoj potrebi koriste staru klišku cestu kako bi bila prohodna za službe koje su angažirane u gašenju požara i pomoći stanovništvu.

21:45 Doznajemo kako se upravo brani trafostanica na Kili, javlja Index.hr.

21:37 U Korešnici je izgorjelo 7 do 8 automobila, javlja Slobodna Dalmacija.

21:35 Iako Index.hr i 24 sata javljaju da su Kaštela ostala bez struje, informacija nije točna.

21:30 Požar na Karepovcu je stavljen pod kontrolu. Gori još samo okolno područje. Radnici Čistoće rade na sanaciji i pokušavaju prebacivanjem smetlišta brže ugasiti požar do kraja, javlja Slobodna Dalmacija.

21:26 - Odlagalište Karepovac već gori te je na putu prema naselju Kamenu 50 vojnika koji će pomoći da se zaustavi širenje požara iz smjera Karepovca prema naselju Kamenu", rekao je večeras za Hinu Krstulović Opara.
Po njegovim riječima, trenutačno je najkritičnije kod mjesnog groblja, u blizini Kamena, gdje prijeti vatrena stihija, javlja Slobodna Dalmacija.

21:20 Osam vatrogasaca iz Sinja uz pomoć lokalnog stanovništva je ugasilo požar na Dračevcu i onemugućilo dljnje širenje, javlja Dalmacija danas.

21:15 Cijeli Solin je ostao bez struje. Kman i Pujanake su bez vode, javlja Dalmacija danas.

21:04 Čitatelji nam javljaju da je ugrožena i benzinska crpka Ine na Smokoviku. Blokiran je most na Vukovarskoj, javlja Slobodna Dalmacija.

21:00 Već se počela širiti panika. Među građanima se priča kako će biti zaustavljena opskrba vode u gradu. Provjerili smo s VIK-om iz kojeg tvrde da dok god ne nestane struje, bit će i vode. Pozivaju građane da ne vjeruju svemu čemu čuju, te da ne šire lažne vijesti, javlja Dalmacija danas.

21:00 Pogledajte FOTOGALERIJU naših čitatelja….

20:58 Požar je došao do servisnih prostorija Čistoće. Nagorjela su dva vozila, vatra je oštetila nekoliko kontejnera, vatra se širi prema Dujmovaći, javlja Slobodna Dalmacija.

20:54 U tijeku je evakuacija trgovačkog centra Mall of Split, javlja Slobodna Dalmacija, javlja Slobodna Dalmacija.

20:53 Evakuiran je City Center One nakon što je dim počeo ulaziti kroz ventilaciju, javlja Slobodna Dalmacija, javlja Slobodna Dalmacija.

20:50 Čitatelji iz Ninčevića javljaju kako su zahvaljujući kanaderima vatra prestala širiti prema njihovom naselju. Kučine, Mravinci i Klis su stavljeni pod kontrolu. Vatra je još prisutna, ali se ne širi.
Puno gora situacija je na Sirobuji, gdje se vatra širi. Gori i gradsko groblje Lovrinac, a već od ranije se požar širi prema POS-ovim zgradama na Kili, javlja Dalmacija danas.

20:46 Ljubica Vrdoljak, čelnica "Čistoće", izjavila nam je kako Karepovac ne gori i da su spremne četiri cisterne i dodatni bageri, a pripremljene su i velike količine zemlje za zatrpavanje, javlja Slobodna Dalmacija.
Dodala je da nema opasnosti i da su se na vrijeme osigurali, najranjiviji je otvoreni dio odlagališta, ali sve je pod kontrolom, javlja Slobodna Dalmacija.

20:44 Čitatelji s Kamena javljaju da su mještani u panici, vatra i dalje gori, a vatrogasaca ni kanadera nema, javlja Slobodna Dalmacija.

Svoje fotografije ili informacije o stanju u gradu ili na požarištu možete slati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


KOMENTARI: