KAKO BI IZBJEGLI ZAVRZLAME NA PUTOVANJIMA
Ljetna sezona  je vrijeme kada brojni građani putuju pa su gubljenje ili krađe putnih dokumenata u ovom periodu značajno izraženiji od ostatka godine. Pravilno postupanje u slučaju gubitka ili krađe dokumenata od izuzetne je važnosti, kako za službene osobe tako i za građane, kojima takve situacije mogu postati prava noćna mora pa su u Ministarstvu unutarnjih poslova ovih dana izdali posebno priopćenje o  postupanjima u slučaju da izgubljene isprave ipak pronađete.

- Ako ste policiji prijavili krađu ili nestanak putne isprave i u međuvremenu ste ju pronašli, molimo vas da o tome odmah obavijestite nadležne službe u vašoj državi (policija ili druga služba) o pronalasku.

Vaša putna isprava se vodi kao potražna sve dok tijelo koje je raspisalo potragu nije obustavilo traganje.

Naime, Republika Hrvatska provodi provjeru ulaska i izlaska tranzita svih putnika i ako se utvrdi da je putna isprava potražna, moguća su zadržavanja na granici i zabrana ulaska u Hrvatsku - stoji u priopćenju iz MUP-a.

Kako je dodatno obrazloženo, Hrvatska je članica Interpola, a od lipnja ove godine je u SIS II sustavu i koristi SLDT, bazu podataka koja se odnosi  na potraživane putne dokumente, a u koju podatke unosi 170 zemalja i sadrži oko 74 milijuna potraživanih putnih dokumenata. Hrvatska policija u tu evide nciju svakodnevno unosi podatke o dokumentima koja potražuju hrvatska tijela, a granični prijelazi povezani su s potražnim evidencijama.

Prilikom provedbe granične kontrole svakodnevno se zatiču osobe s putnim dokumentima koji se potražuju u Interpolu i SIS II sustavu, a uglavnom se radi o dokumentima koje su građani prijavili kao izgubljene pa su ih poslije određenog vremena pronašli, no o tome nisu izvijestili policijska tijela.

Zbog potrebnih provjera dolazi do zadržavanja osoba, gubitka vremena i financija pa iz policije upozoravaju građane da ukoliko su pronašli dokumente koje su prethodno prijavili kao nestale, o tome obavijeste policiju kako bi dokument bio brisan iz potražnih evidencija te građani izbjegli probleme koje donosi nepropisno postupanje.


KOMENTARI: