U LIPNJU POSTOTAK I VEĆI
Broj dolazaka gostiju u Kaštela, u razdoblju od početka siječnja do kraja lipnja ove godine, veći je za 41 posto nego u istom razdoblju lani, a jednak postotak rasta zabilježen je i u ukupnom broju noćenja.

Tijekom samog mjeseca lipnja ostvaren je porast broja dolazaka od 145 posto, a broja noćenja za 44 posto nego godinu dana ranije.

Tako je u lipnju u Kaštela stiglo 9916 gostiju, koji su ostvarili 49794 noćenja, dok je od siječnja bilo 18024 gostiju i 56411 noćenja.

Navedeni podaci, dobiveni u Turističkoj zajednici Kaštela, odnose se na komercijalni smještaj, bez nautičara, koji se ne evidentiraju u TZ, a dodatnog smještaja i noćenja bilo je i u nekomercijalnom smještaju, kod užeg roda, koji se također ne evidentira.

- Kaštela u komercijalnom smještaju imaju oko 7.500 kreveta, od toga oko 500 u  hotelima, hostelima i planinarskom domu , a ostalo je u domaćinstvima. Iako smo očekivali povećanje s obzirom na broj novoregistriranih iznajmljivača koji i dalje raste, postotak rasta broja gostiju, njihovih dolazaka i noćenja je značajan – kazala je direktorice TZ, Nada Maršić.

U lipnju su u komercijalnom smještaju najveći broj noćenja ostvarili  strani gosti, a njihov udio je bio 94 posto i to  iz Njemačke i Poljske oko 15 posto, iz Češke s oko 12 posto, Švedske, Velike Britanije  i Norveške oko 5 posto, Slovenije, Rusije i Finske s 4 posto, Slovačke, Austije, Mađarske, Francuske,  SAD-a, BIH i Nizozemske s 2 posto i drugi.

U razdoblju siječanj – lipanj strani gosti činili su 85 posto ukupnog broja gostiju, a najviše ih je došlo, kao i u lipnju, iz  Njemačke i Poljske oko 13 posto, Češke 8 posto, Velike Britanije, Švedske, BIH, Finske i Norveške 4 posto. Ostale zemlje su zastupljene s manjim postotkom.


KOMENTARI: