SVEČANO NAKON LETA FRANKFURT - SPLIT
Najveći domaći avioprijevoznik Croatia Airlines u utorak je, 11 dana ranije nego lani, prevezao svog milijuntnog putnika u ovoj godini, a to je bila Njemica Julia Susanne Halbritter, koja je putovala na liniji Frankfurt – Split, zbog čega su je u zračnoj luci u Kaštelima dočekali predstavnici Criatia airlinesa i Zračne luke.

- Milijuntni putnik ove je godine zabilježen najranije u povijesti tvrtke.  Croatia Airlines u prvih šest mjeseci  bilježi rast putničkog prometa od 10 posto pa smo tako prevezli 80 tisuća putnika više nego lani u istom razdoblju. Rast od 11,6 posto zabilježen je u međunarodnom prometu, dok u domaćem prometu rast iznosi 5 posto. To je rezultat, između ostalog, uvođenja četiri nove linije iz Zagreba za Stockholm, Oslo, Helsinki i Bukurešt, kao i održavanja sezonskih linija koje smo uveli prije dvije godine, za Lisabon, Milano, Prag i Sankt Peterburg. Croatia Airlines u srcu turističke sezone imat će i 105 letova dnevno, a do kraja godine planiramo, po prvi put u povijesti tvrtke, prevesti i dvomilijuntnog putnika.  – kazao je ovom prilikom predsjednik Uprave Croatia Airlinesa, Krešimir Kučko,  koji je na pisti zračne luke u Kaštelima prvi dočekao i poželio dobrodošlicu milijuntnoj putnici, uručivši joj za poklon dvije besplatne povratne karte za jednu od međunarodnih destinacija Croatia Airlinesa po vlastitom izboru.

Julia Susanne Halbritter, zajedno sa suprugom i djetetom, stigla je u Hrvatsku kako bi ljetovala na otočići Sveti Klemet pokraj Hvara te je izrazila nadu kako će joj odmor proteći baš poput ovog dočeka u splitskoj zračnoj luci.

Nakon zajedničkog rezanja torte, milijuntnu putnicu Croatia Airlinesa darivala je i Zračna luka, koja, prema riječima direktora Lukše Novaka, očekuje svog milijuntnog putnika već idući tjedan.

- Ovo su naši udarni mjeseci, kada očekujemo naš najveći promet. Prošlog vikenda kroz zračnu luku prošlo je 28.700 putnika, dok smo primjerice istog dana prošle godine imali 26 tisuća putnika pa očekujemo tijekom poneke subote, koje su udarni dani, i 30 tisuća putnika. Do kraja godine planiramo ostvariti 2,7 milijuna putnika, što je ponovno dvoznamenkasti rast broja  u odnosu na prošlu godinu. Nadamo se da će se takav trend nastaviti i u narednih nekoliko godina -  izjavio je direktor Novak.

Dotkao se Novak i radova na novom terminalu, koji je ne samo od interesa za Zračnu luku Split nego i projekt od državne važnosti, vrijedan 40 milijuna kuna,  kazavši kako teku predviđenom dinamikom te da unatoč velikim vrućinama, neće biti prekida radova. U skladu s tim, na aerodromu očekuju da će krajem 2018. godine, biti u novim prostorima.

U zračnoj luci Split u Kaštelima narednih dana bit će još više posla, jer će se povećati broj putnika, s obzirom da se uskoro održava Ultra 2017.

- Ultra se događa u izuzetno prometnom mjesecu i uvijek nam je pravi izazov. Mi provodimo, da tako kažem, posebnu operaciju, imamo poseban prihvat opreme, sudionika i samih gostiju. Prošle godine od 530 tisuća putnika u srpnju, Ultra je „donijela“ oko 60 tisuća novih putnika. Pretpostavljamo da će se ove godine rast nastaviti. Putnici koji dolaze zbog Ultre, uglavnom neće dolaziti posebnim letovima već redovnim linijama nekog od 56 avioprijevoznika koji slijeću u našu zračnu luku, među kojima je 50 posto low cost kompanija – informirao je novinare Lukša Novak, koji je kroz šalu na kraju kazao kako Zračna luka od prošle godine ne obilježava milijuntnog putnika već će za proslavu pričekati dvostruko veći broj onih koji kao putnici prođu kroz zračnu luku u Kaštelima.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI: