ŠTO DANAS KAŽU MJEŠTANI PLANOG
Današnje prijepodne na požarištu u Planom i sjeverozapadnom dijelu Kaštela, protječe u zbrajanju šteta, kao i dežurstvu dijela vatrogasaca, koji budno prate pojedina mjesta s kojih se u zrak još uvijek diže dim.

Prema najnovijim saznanjima, opožareno je više od 160 hektara maslinika, vinograda i voćnjaka te makije.
Požar je prijetio brojnim obiteljskim kućama, no sve su obranjene, a kako je sve izgledalo pokušali su nam dočarati neki od stanovnika.

- Posljednja dva dana zalijevao sam masline pa tako i u trenutku požara pa sam odmah nastojao sve naliti vodom. Međutim požar je tako brzo stigao da je zahvatilo masline u blizini kuće i da nisu stigli vatrogasci, mislim da su ovdje bili momci iz Gomilice, ne bi sam uspio zaustaviti vatru. S druge strane kuće izgorjelo mi je šezdesetak maslina, no što je tu je, idemo dalje – ispričao nam je Josip Pavković.

- Nije mi prvi put da branim kuću i zemljište od požara jer prije približno 15-ak godina sve mi je izgorjelo u požaru koji je krenuo s mjesnog deponija. Vatra je jučer stigla sa zapada, vjerojatno je netko nešto bacio iz vlaka, nošena tramontanom, i u pola sata prešla je više od dva kilometra te nastavila širenje uništavajući sve za sobom. Zahvaljujući dvjema bušotinama i pumpi nalijevao sam područje oko kuće, priskočili su i vatrogasci pa je kuća, uz njihovo veliko zalaganje spašena. No nisam bio te sreće što se tiče zemljišta, izgorjelo mi je oko 16 tisuća kvadrata borove šume, koje više nema – ustvrdio je umirovljeni pilot Ivan Ivković.

U požaru je izgorjelo i nekoliko drvenih električnih stupova pa je dio Planog danas bez struje, a stanje na terenu nastoje popraviti radnici HEP-a.

- Bilo je puno panike, a izgorjelo je nekoliko stupova od struje, a kako vidite, neki od njih još dime. Radnici HEP-a donijeli su nove stupove i cijelo jutro ih postavljaju pa se nadamo da ćemo do kraja dana ponovno imati opskrbu električnom energijom – izvijestio nas je Milan Mešin, jedan od privatnih iznajmljivača, čiji su gosti jučer napustili Plano.

- Gosti su bili u panici, dio ih je na brzinu pakirao kovčege i otišli su, dok je dio turista u Planom ipak ostao pa su neki i pomagali domaćinima u gašenju - priča Mešin.

Na požarištu, odakle se širi nesnosan smrad paljevine, a cijelo jedno područje je u crnoj boji, odakle se još vidi poneki trag dima, tijekom dana i dalje dežura tridesetak vatrogasaca.


KOMENTARI: