GRAĐEVINSKI RADOVI I (NE)PAMETNA ODLUKA GRADSKOG VIJEĆA
Tradicionalna boljka našeg turizma, rekonstrukcija cesta tijekom turističke sezone, radovi na izgradnji apartmana i drugih objekata koji baš kao da su čekali dolazak turista, slike su koje i ove godine diljem Kaštela dočekuju goste željne odmora.

U Kaštelima ovih dana su zbog brojnih građevinskih radova, turiste dočekali radnici s bagerima i miješalicama betona, pikamerima, bučnim i prašnjavim radovima, a pritužbe građana koji se javljaju redakciji Portala, negodujući zbog buke i prašine koja uznemiruje njihove goste koji su skupo platili svoj boravak, svakodnevna su pojava. Istina je da želimo imati bolji i uređeniji grad, no pitanje je hoće li turisti ogorčeni viđenim poželjeti na istu destinaciju ponovno doći.

No, o tome koliko se diljem Kaštela gradi unatoč želji za što uspješnijom turističkom sezonom, u kaštelanskoj Gradskoj upravi nisu precizirali; tek šturo odgovaraju da je Odluku o zabrani ili ograničavanju izvođenja građevinskih radova u turističkoj sezoni donijelo Gradsko vijeće, a za točan broj izdanih dopuštenja prema kojima su neki od radova dopušteni i van roka o zabrani gradnje nemamo saznanja.
I uglavnom je sve po zakonu jer lokalna samouprava, unatoč vlastitim odredbama o zabrani gradnje u turističkoj sezoni, uvijek može izgradnju, primjerice ceste u Sućurcu, kanalizacije u sklopu Eko-projekta, proglasiti javnim interesom, a diskreciono je pravo gradonačelnika dopustiti gradnju i privatnim investitorima koji primjerice dovršavaju svoje apartmane, poslovne prostore ili stambene objekte. Upravo takvih odluka, kako neslužbeno doznajemo, ove je godine izdano dvadesetak.

Takove odluke ne bi bile sporne kada bi se pri njihovom donošenju poštivala odluka Gradskog vijeća po kojoj se svi radovi zabranjuju u krugu od 100 m od turističkih i ugostiteljskih objekata (hotela, apartmana, kampova, restorana, itd.), međutim, prema informacijama s terena, to ipak nije slučaj pa se radovi odvijaju i tik do objekata u kojima trenutno borave turisti.
Nadalje, neslužbeno doznajemo kako su dozvole za radove unutar sezone izdane najkasnije do 7. srpnja, odnosno kako bi taj datum trebao biti dan prestanka svih građevinskih radova koji nisu od javnog interesa, a u naknadnim kontaktima investitori su zamoljeni da radove okončaju do kraja ovog tjedna.

Kako se iste slike bagera, buke i prašine ne bi ponovile i dogodine, u ime brojnih čitatelja koji su nas kontaktirali u strahu od gubitka gostiju, a time i neophodnih prihoda za egzistenciju, upućujemo apel kako Gradskom vijeću i gradonačelniku, tako i investitorima i izvođačima radova da se planiranje i realizacija radova odvija unaprijed, odnosno da se sada pripreme sve potrebne radnje kako bi se sami radovi nesmetano odvijali izvan turističkog dijela sezone, jer nema smisla novac ulagati u promociju turizma, a da turisti dolaze i pritom nemaju uvjete koje očekuju.

___________________________________________________

NOVO!!!

Prema informacijama upravo dobivenim iz Gradske uprave, sa današnjim danom (petak, 30. lipnja) trebali bi završiti svi radovi na području Kaštela.

___________________________________________________

U foto-galeriji možete vidjeti primjere građevinskih radova koje smo fotografirali proteklih dana. Bez dozvole ili sa dozvolom na kraju krajeva nije ni bitno jer zajednički nazivnik svih je nezadovoljstvo turista i njihovih domaćina…


KOMENTARI: