PLANINARI U NARUČJU SVOJE MAME OD SVOJIH MJESEC DANA
Naša mala Kaštelanka Maja, 11-omjesečna beba, najmlađa članica HPD-a „Ante Bedalov“, osvojila je ovog četvrtka najviši vrh Hrvatske, Sinjal na Dinari (1831 m n.m.) i time neslužbeno postala jedna od najmlađih, ako ne i najmlađa osoba do sada koja je bila na najvišoj točki Lijepe naše.

Na Brezovac, planinarsku kuću na Dinari (cca 1000 m n.m.) došli su u srijedu navečer, Maja s roditeljima i kumom, gdje su i prenoćili. Ujutro su nakon kiše krenuli prema vrhu. Probijali su se nekih sat i pol kroz podosta gustu maglu i par kratkotrajnih pljuskova, a pred sam vrh je vrijeme bilo obećavajuće dobro.
Na silasku ih je pratilo sunčano i oblačno vrijeme što je zapravo fenomenalno za planinarenje.
Ukupno su planinarili oko 5 sati, što je Maji sasvim uobičajena planinarska tura na koju je već navikla.

Planinari u naručju svoje mame od svojih mjesec dana, kada je i prvi put bila na našem lipom Kozjaku. Dok su u pokretu obično spava i sisa, a kad se probudi gleda obzore, bere listiće putem i uživa.

Ovo je tek Majin početak, a vidjela je obzore nepregledne i raspuhivali su je vjetrovi snažni. Padala je po njoj kiša, hodala je po gustoj magli i užarenom suncu, osjetila je temperaturne razlike koje može pružiti samo nepredvidiva planina.

U ovih svojih 11 mjeseci iza sebe je naredala zavidan broj planinarskih tura, boraveći i osvajajući Kozjak, Opor, Svilaju, Mosor, Poljičku planinu, Biokovo, Velebit, Ličku Plješivicu i Dinaru. Spavala je u planinarskim domovima i budila se sa cvrkutom šumskih ptica. Toliko često je u planini da su joj 3 od 4 zuba nikla na usponu. A toliko joj godi planinarenje da bi mama primijetila tek na spustu kad bi zub već izvirio vanka.


KOMENTARI: