SA KONFERENCIJE ZA MEDIJE
Djelatnost taksi prijevoza u gradu mora biti u potpunosti  liberalizirana, bez miješanja politike i dostupna za korištenje svim građanima, čulo se ovog četvrtka na konferenciji za medije koju su, upravo na temu taksi prijevoza, održali predstavnici kaštelanskog SDP-a, kako bi pozvali novog gradonačelnika, Denisa Ivanovića, da poduzme radnje kako bi se promijenila važeća Odluka o obavljanju ove djelatnosti te tržište taksi usluga u potpunosti bilo otvoreno.

- Povod ovoj konferenciji je javni poziv koji je Grad uputio za dobivanje autotaksi dozvola. U našem predizbornom programu istaknuli smo kako ćemo se zalagati za potpunu liberalizaciju taksi usluga, jer ograničeno tržište, koje sada imamo, dovelo je do toga da su cijene taksi usluge daleko skuplje nego u nekim drugim gradovima pa ove usluge koriste samo turisti, ali ne i naši građani – kazao je ovom prigodom predsjednik SDP-a Matko Kuzmanić, nadodavši kako broj dozvola nije ograničen za ostale obrte i djelatnosti jer to bi bilo smiješno, al očito to nije smiješno kada se radi o dozvolama za taksiste.

- Odlukom kakva je sada onemogućavamo samozapošljavanje i zapošljavanje pojedinaca, unatoč velikom broju nezaposlenih, ali i otvaramo crno tržište. Zbog ovakve odluke puno njih i dalje radi na crno i puno je manja sigurnost u prometu. Mi u SDP-u ne tražimo ništa neobično već samo ono što imaju drugi veliki gradovi u Hrvatskoj i neka nam pri rješavanju ovog pitanja uzor budu bolji od nas, oni koji rade u interesu građana – nastavio je Kuzmanić naglasivši kako u novoj odluci ipak treba biti ograničen broj dozvola za jednog prijevoznika.

Predstavnici SDP-a ustvrdili i kako upravo završen poziv za dodjelu dozvola ima cijeli niz manjkavosti te kako se može zaključiti da je cijeli postupak bio predizborna trgovina u kojoj umjesto najsposobnijih nagrađeni bivaju najposlušniji te kako je naziv za to nepotizam.

- Dodjeljivanje dozvola podobnima, jedan je od razloga zbog čega se tržište ne želi otvoriti, a to su posebno dokazali ovim javnim poziv za dodjelu dozvola. Jer kako drugačije objasniti da su zainteresiranima ostavili rok od 15 dana da otvore obrt ili firmu, ishode licencu za obavljanje taksi usluga, polože ispit o poznavanju kulturnih i drugih znamenitosti u Kaštelima, pribave ostalu potrebnu dokumentaciju i upotpune zahtjev za izdavanje dozvole. To je teoretski nemoguće pa će uvjete iz poziva očito moći osigurati oni koji su navedene radnje već unaprijed odradili, znajući da ih dozvola čeka – ustvrdio je Dražen Đaković i još jednom pozvao gradonačelnika Ivanovića da što skorije pokrene izmjene, odnosno redefiniranje važeće  Odluke.

Sufinancirati baka servis i nadograditi vrtiće

SDP-ovci su se ovom prigodom kratko osvrnuli i na aktualnu temu upisa u gradske dječje vrtiće, a netom objavljeni rezultati pokazuju da dio djece, među kojima su i oni čija su oba roditelja zaposlena, neće naći svoje mjesto niti u gradskim, niti u privatnim, niti u vjerskim vrtićima. 

- To je ona priča da u čašu kapaciteta 2 dl, ne može stati 3 dl vode. Treba povećati kapacitete vrtića i ući u jednu ozbiljnu investiciju koja se ne može ostvariti u skorom roku. Zato bi Grad trebao prihvatiti ideju iz našeg programa, da se za tzv. baka servis sufinancira iz proračuna tisuću kuna mjesečno, isto kao što se provodi u Zagrebu. Tako da djeca koja imaju bake i djedove koji su u mogućnosti ih čuvati, ne budu zakinuta u odnosu na ostalu djecu, a financijski radi se o iznosu kojim Grad inače sufinancira boravak djeteta u vrtiću – iznio je jednu od mogućnosti, Dražen Đaković.

Filip Plećaš dotakao se mogućnosti nadogradnje na pojedinim postojećim vrtićima, o čemu je u godina ranije bilo pojedinih ideja.

- Na žalost, ta mogućnost u ovom trenutku nije ostvariva jer unatoč što osam godina upozoravamo, Grad nije ishodio uporabne dozvole za postojeće vrtiće. A ishodovanje uporabnih dozvola prvi je korak kako bi se omogućile nadogradnje. Bivši gradonačelnik često se hvalio da smo grad – prijatelj djece te da se preko 20 posto ukupnog proračuna izdvaja za potrebe predškolskog odgoja, što nije točno. Definitivno trebamo krenuti s ishodovanjem uporabnih dozvola i nadogradnjom postojećih vrtića, jer roditelji prvenstveno žele svoju djecu u gradskim vrtićima, a ne privatnim pa bi njihove želje trebalo i poštivati – kazao je o ovoj temi Filip Plećaš, dok je Matko Kuzmanić upozorio da se treba raditi na tipskim rješenjima kako bi se smanjili skupi troškovi dokumentacije, projekata i arhitektonskih rješenja.


KOMENTARI: