STRUČNO PREDAVANJE O ALERGIJAMA
Alergijske bolesti imaju karakter moderne epidemije, one ne ugrožavaju život, ali narušavaju kvalitetu života, ustvrdila je prof.dr. Željka Roje u uvodu predavanja „Alergije Reci NE“, koje je ove srijede, u organizaciji Rotary kluba Kaštela, održano u dvorcu Vitturi.

U zanimljivim predavanju, prof.dr. Željka Roje upoznala je sudionike s vrstama alergijskih bolesti, kroz koja se životna razdoblja najčešće pojavljuju, koji su mehanizmi njihovog nastanka, kao i što su to alergeni  i koji su najčešći.

- Jedna od najčešćih alergijskih bolesti je alergijski rinitis, koji se često pojavljuje zajedno s astmom, a njegovi simptomi su od curenja i svrbeža u nosu, kihanja, do crvenila i svrbeža očiju te začepljenost nosa. Od ove bolesti u svijetu danas boluje oko 600 milijuna ljudi, od kojih većina zbog nje loše spavaju, umorni su, imaju umanjenu produktivnost, osjećaju mučninu, osjećaj tuge, razdražljivosti.
Rizični čimbenici za pojavu alergijskog rinitisa se dijele na genetske i vanjske. U vezi s vanjskim čimbenicima i izloženosti alergenima postoji higijenska teorija, koja ukazuje da pretjerana upotreba antibiotika i izuzetno razvijene higijenske navike, smanjuju prirodnu stimulaciju imunološkog sustava u borbi protiv virusa i bakterija pa imunološki sustav sam izmišlja neprijatelje i bori se protiv alergena iz okoline - dio je onoga što se moglo čuti na predavanju, na kojem se saznala i neposredna veza života još nerođene djece, porođaja i prvih godina dječjeg života s pojavom određenih alergija.

Željka Roje govorila je i o načinima postavljanja dijagnoze i načinima liječenja, ali je naglasila kako lijekovi kontroliraju simptome bolesti, no ne mogu je izliječiti.
Nakon predavanja dr. Roje odgovarala je i na pitanja publike,  među kojima je bio i dio osoba koje boluju od alergija, a cijelo događanje završeno je obećanjem o ponovnom susretu na istom mjestu ove jeseni.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI: